Élet-Stílus

Százezreknek elég a Hold vize

admin
admin

2010. 03. 24. 09:11

600 millió tonna víz található 40 kráterben elosztva a Holdon, ami egy 600 ezres lakosú nagyváros 3 évnyi vízellátását tenné lehetővé - jelentette be a NASA.

“Ha ezeknek a krátereknek a vizét átszámítjuk rakéta hajtóanyaggá, akkor elég üzemanyagot kapnánk ahhoz hogy 2000 éven át naponta egy űrsiklót indítsunk el” – nyilatkozott a Discovery-nek Paul Spudis, a texasi Hold- és Bolygótudományi Intézet munkatársa.

Ő azt is felvetette, hogy a Hold akár saját vízháztartással is rendelkezhet, hiszen három víztípus fedezhető fel rajta. “Az egyik egy teljesen tiszta kráterjégben, a második jégkristály és por keveréke, a harmadik pedig időről időre a teljes felszínen megjelenik, majd eltűnik”. Ebből arra következtet, hogy létezik egy magas tisztaságú vízjég, amit valószínűleg az üstökösök hoztak el az égitestre, illetve egy kevésbé tiszta, ami úgy tűnik, hogy a felszín alatt keletkezik és összekeveredik a Hold anyagával, és végül a legfrissebben felfedezett felszíni víz, ami a regolit és a napszél kölcsönhatásából jöhet létre.

Mivel az előzetes eredmények arra utalnak, hogy utóbbi az egyenlítői területek felől a sarkvidékek felé vándorol, ez egyfajta vízkörforgás feltételez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.