Élet-Stílus

A légszennyezés évente 50000 korai halált okoz

Annak ellenére, hogy a légszennyezés évente közel 50000 életet követel és még többeket tesz hosszú időre beteggé, a kormányok képtelenek megfelelő eszközökkel fellépni ellene.

Nagy-Britanniában is égető a helyzet és a szakértők szerint az ország szégyellhetné magát a rossz levegője miatt, amivel több ezer ember halálát okozzák. A tanulmány szerint a levegő minőségét javarészt az ózon, nitrogénoxid és a forgalomból származó egyéb részecskék károsítják, ezek asztmát, szívbetegségeket és rákot okozhatnak. A kutatók a tanulmány nyilvánosságra hozásával szeretnék felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy komoly intézkedéseket kellene tenniük a levegő állapotának helyreállítására.

A súlyos helyzetért legközvetlenebbül a sok autó felelős,majdnem 70%-át teszik ki a levegő szennyezésének. Az egészségügyi szervezet elnöke, Tim Yeo elmondta: „a levegőszennyezés több halált okozhat, mint a passzív dohányzás, vagy a közlekedési balesetek. A leginkább érintett területeken a láthatatlan gyilkos rengeteg ember életét veszélyezteti.” A szakértő szerint különösen azok lehetnek kitéve a levegőszennyezés káros hatásainak, akik már szenvednek krónikus légzőszervi betegségben, például asztmában. Felhívja a figyelmet arra is, hogy a közlekedési szokások megváltoztatásával lehetne felvenni a harcot, azzal, ha rászoktatnák a városok lakóit a tömegközlekedésre, a biciklizésre és komolyan támogatnák a zöld-autók fejlesztését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik