Élet-Stílus

Egyre több rákos ember világszerte

Nem hagyunk fel rossz szokásainkkal, öregszik a népesség.

A megelőzésben és a kezelésben történt jelentős előrelépések ellenére a rák hamarosan vezető halálok lehet világszerte, mivel az emberek visszautasítják, hogy felhagyjanak a rossz szokásokkal, és mert öregszik a népesség – közölték kedden amerikai rákszakértők.

Az Egyesült Államokban az orvoslás fejlődése és az oktató kampányok hatására 20 év alatt mintegy 16 százalékkal csökkent a rák miatti halálozás aránya – állítja Susan Gapstur, amerikai epidemiológus a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat rákkal foglalkozó tematikus számában.

A rák 2009-ben is 1,5 millió embert támadott meg és 560 ezer embert ölt meg csak az Egyesült Államokban. Szakértők előrejelzése szerint idén a rákos halálozások száma világszerte megelőzheti a szívbetegségek miatti halálozások számát.

A rák általában az élet későbbi szakaszában, 55 éves kor fölött támadja meg az embereket, így az egyre öregedő népességben a diagnosztizált rákbetegség aránya emelkedik. Gapstur értékelése szerint valamikor életük során a férfiak kb. felénél, a nők közel harmadánál állapítanak meg rákot.

A rák előretörésének másik oka az életvitel. Világszerte egyre többen dohányoznak. Miközben ismert, hogy a dohányzás növeli a tüdőrákosok kockázatát, a páciensek kevesebb mint fele még akkor sem hagy fel vele, amikor már megállapították náluk a rákot – mondta Robert Timmerman, aki a JAMA-ban tette közzé nem operálható tüdőrákos páciensek sugárterápiájáról szóló tanulmányát.

Szakértők úgy vélik, a tüdőrák áldozatainak száma a dohányzás visszaszorulásának köszönhetően csökkent Amerikában 1990 és 2006 között.

További életvitelbeli problémát jelent a rák szempontjából az elhízás. Becslések szerint az amerikaiak kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Az Amerikai Ráktársaság egyik tanulmánya szerint a túlsúly vagy az elhízás évente 100 ezer többlet rákos esetet okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik