Élet-Stílus

Miért maradnak ki az éttermek a Torkos Csütörtökből?

Több, a legjobb minősítést szerző étterem kimarad a Torkos Csütörtök elnevezésű akcióból, amikor is a legtöbb helyen fél áron lehet enni, inni. Van akinek a központi szervezés nem tetszik, másnak nagy ráfizetést jelentene, de akad olyan is, amelyik bevállalja a ráfizetést, hogy terjessze a csúcsgasztronómia szellemét.

„A Torkos Csütörtököt egy óriási baromságnak tartom” – mondta az fn.hu-nak Bíró Lajos, a Bock Bisztró tulajdonosa és séfje. – „Azt, hogy mi a vendégeinknek mikor adunk kedvezményt, azt inkább mi döntsük el.” A vendéglős szerint a Bock Bisztró minden este tele van, ezért nekik ez az akció nem is hozhatna több vendéget.

Ettől függetlenül egyébként szoktak akciókat szervezni, például Márton-napon, amelyre a törzsvendégeket hívja meg egy ingyen vacsorára. Máskor pedig olyan alapanyagokból készít ételeket, amelyek szinte megfizethetetlenek lennének, ha nem anyagáron adná az abból készült fogásokat.

Belekóstolhatnak a fine diningba

Ezzel szemben a Costes tulajdonosának, Gerendai Károlynak pozitív élményei vannak a tavalyi akcióról, amikor is először vettek részt a Torkos Csütörtökön. Számukra azért fontos ez, mert ilyenkor az olcsóbb ételek-italok miatt olyanok is kipróbálják a magas szintű csúcsgasztronómia, a fine dining élményét, akiket eddig a magas árak riasztottak vissza.

Gerendai szerint az sem igaz, hogy a Torkos Csütörtökön érkező vendégeket soha nem látják viszont máskor. Több olyan fogyasztóról tud, aki ugyan törzsvendég nem lett, de visszatért a pozitív élmények helyszínére.

Több, az akcióból kimaradó vendéglős szerint Torkos Csütörtökön az akció a legrosszabb vendéglátós hagyományokra játszik rá, mert arra készteti az étterem-tulajdonosokat, hogy a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb ételt eladják, és minél gyorsabban forgassák az asztalokat, hogy a bevételkiesést a forgalomnövekedéssel ellensúlyozzák. Ilyenkor pedig szerintük a vendégek sem az ínyencek táborát erősítik, hanem olyanok, akik nagy adagot olcsón akarnak enni. Az éttermeknek pedig azért is jó lehet, mert a beragadt árukészletet ilyenkor ki lehet üríteni.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Nem sertéscombból

Biztosan lehet ebben valami igazság, de Magyarország egyik (több értékelés szerint a) legjobb éttermében, a Costesben Gerendai szerint ilyenkor sem tesznek engedményeket a minőségben, és nem forgatják ki gyorsabban az asztalokat sem, árukészletük pedig nincs, mert mindent frissen szereznek be, így csak a marketingérték marad meg és a fine dining szellemének terjesztése.

„Mi nem sertéscombbal dolgozunk” – mondta magyarázatul az Arany kaviár étterem társtulajdonosa és séfje, Nyíri Sándor (Szása), hogy miért maradtak ki a Torkos Csütörtökből. Bővebben kifejtve kiderült, hogy az igen drága alapanyagok miatt annyira árérzékenyek, hogy egy ilyen 50 százalékos engedménynél már alaposan ráfizetnének. Egy ilyen marketingakcióra pedig nem tudnak/akarnak anyagi áldozatokat hozni.

Az legfrissebb adatok szerint 1283 étterem csatlakozott az akcióhoz, amelynek lényege, hogy a hamvazószerdát követő napon a vendéglők az a la carte kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a vendégeik számára, így pörgetve fel a belföldi turizmust. A tömeges asztalfoglalások miatt azonban idén már egyre több étterem döntött úgy, hogy egészen szombatig meghosszabbítja az akciót

A listában szereplő éttermeken kívül a MÁV-START Zrt. belföldi IC vonataiban és a nemzetközi viszonylatban közlekedő étkezőkocsik belföldi szakaszán közlekedő Utasellátó célú étkezőkocsik is egységesen részt vesznek a 2010. február 18-i Torkos Csütörtök akcióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik