Élet-Stílus

Miért verhetetlen Federer?

Sokan már temették az elmúlt években minden idők legsikeresebb férfiteniszezőjét, de Roger Federer bebizonyította, hogy még mindig ő a legjobb. A riválisok képtelenek tartósan magas színvonalon játszani, így borítékolható, hogy a világelső a hétvégén nem utolsó Grand Slam-versenyét nyerte.

Az Australian Open vasárnapi fináléjában Roger Federer iskolajátékkal rukkolt elő, esélyt sem hagyott Andy Murray-nak, és három szettben pályafutása 16. Grand Slam-győzelmét aratta.

A svájci világelső a tornán mindössze két szettet veszített el, két orosz, az első körben Andrejev és a nyolc között, Davigyenko ellen kellett túlóráznia. Rafael Nadal – aki rövid időre letaszította a tenisztrónról Federert – egy sérülés miatt feladta a küzdelmeket, de a jelenlegi formáját elnézve, a spanyolnak sem lett volna túl sok esélye.

Federernek 2008-ban volt egy rövid megingása, amikor Nadal megelőzte a világranglistán. Kívülről úgy tűnt, hogy a svájcit cserbenhagyta legendás magabiztossága a fiatal spanyol ellen. A testbeszéde, fellépése teljesen megváltozott, ha a Nadal állt a háló másik oldalán. Sokkal többször reklamált, és ami a legfontosabb, többször hibázott.

A hullámvölgy azonban nem sokáig tartott, részben annak is köszönhetően, hogy Nadal az utóbbi időben szinte állandóan kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódott. A spanyol klasszis erőből teniszezik, és az állandó megterhelést nem bírja a szervezete. Ha Nadal nem figyel jobban oda, akkor már soha nem fog olyan magas szinten játszani, mint 2008-ban, amikor nemcsak a Roland Garroson diadalmaskodott, hanem megszakította Federer páratlan wimbledoni sorozatát is.

Nadalhoz hasonlóan a többi trónkövető elsősorban azért nem tudja megszorongatni a 28 éves Federert, mert képtelenek huzamosabb ideig világszínvonalon játszani. Az elmúlt hónapokban mindenkit, köztük Federert is kétszer elverő Davigyenko a nyolc között mindössze egy szett erejéig volt egyenrangú ellenfele a világelsőnek Melbourne-ben.

A tavalyi US Openen diadalmaskodó Juan-Martin del Potro már a nyolcaddöntőben búcsúzott, a svéd Söderlingtől pedig nem sokat lehetett hallani a tavalyi szenzációs Roland Garros-szereplését követően. Talán Djokovics lehet az, aki az elkövetkező időszakban – nemcsak egy-egy meccs erejéig – megszorongathatja Federert, és persze Nadal, ha az egészsége engedi.

Federer másodvirágzása persze nemcsak a riválisok gyengeségének köszönhető. A már visszavonult brit játékos, Tim Henman szerint a svájci legkomolyabb fegyverei (szerva és tenyeres) továbbra is életveszélyesek, fizikai állapota romlását könnyedén kompenzálja velük, és ha egy komolyabb sérülés nem hátráltatja, akkor még legalább három évig ott lehet a legjobbak között.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a házassága, és gyermekei születése jó hatással volt a svájcira. A tavalyi, Nadal ellen elveszített finálét követően körbejárták a világot a zokogó Federerről készült képek, az esetet a sajtó az érzelmi összeomlás jeleként értelmezte, és arról beszélt, Federer végérvényesen lejtőre került.

Miért verhetetlen Federer? 1

A svájci azonban rácáfolt a vészmadarakra, és ha nem is olyan mértékben, mint a 2007-ben, de uralja a mezőnyt. Tavaly pályafutása során először megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot, majd hatodik wimbledoni címét is megszerezte, és 15. Grand Slam-győzelmével átvette a vezetést az örökranglistán.

És hogy mit tartogat a jövő minden idők legjobb teniszezője számára? Motivációval nincsen gond, a melbourne-i sikert követően Federer arról beszélt, hogy igyekszik minden meghívásnak eleget tenni, és megpróbálja a legjobbját nyújtani az összes viadalon. A riválisok közül többen is képesek megverni, de a fontos tornákra Federer még mindig kées összekapni magát, és leiskolázni a teljes mezőnyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik