Élet-Stílus

Haitiért kalapoztak a sztárok

Rekordösszeg, több mint 57 millió dollár gyűlt össze a hét végéig annak a segélyműsornak a jóvoltából, amelyet péntek este szerveztek világhírű sztárok részvételével a a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére. Közben a haiti kormány bejelentette, csak a fővárosban és környékén már a 150 ezret is meghaladja a halálos áldozatok száma, és több ezer holttest lehet még az összedőlt épületek romjai alatt.

A szervezők közlése szerint az adományok még tovább növekedhetnek, a végleges összesítés még nem történt meg. A négy helyszínről közvetített, “Segítség Haitinek” elnevezésű kétórás segélyműsort, amelynek George Clooney színész és Wyclef Jean haiti rapper volt a szervező-műsorvezetője, az összes nagy amerikai televíziós csatorna, az MTV, a Bravo, valamint a YouTube, a MySpace és az AOL közösségi portál élőben sugározta, a haitiak a Radio One Haiti rádióállomást hallgatva követhették figyelemmel. Sőt még Magyarországon is láthattuk a Music Television nagyszabású adománygyűjtő koncertjét, amelyet magyar Music Television és a VIVA is élőben közvetített.

A zenei csatorna kétórás műsorában a zenei élet, a filmművészet, a sport és a politikai élet számos kiemelkedő egyénisége fellépett vagy adománygyűjtő telefonbeszélgetéseket folytatott Los Angelesben, New Yorkban és Londonban.

Segélyszervezetek kapták

Az adománygyűjtő koncert teljes bevételét öt jótékonysági szervezet (Vöröskereszt, az UNICEF, az Oxfam America, a Partners in Health és Wyclef Jean alapítványa, a Yele Haiti Foundation) kapta meg, amelyet a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére fordítanak. A tévéműsor alatt elhangzó dalokat az iTune-on is hozzáférhetővé tették, a letöltés bevétele pedig ugyancsak a segélyalapokat gazdagította.

Leonardo DiCaprio is kalapozott - KÉPGALÉRIA!

Leonardo DiCaprio is kalapozott – KÉPGALÉRIA!

A nemzetközi programban szerepet vállalt Brad Pitt, Beyonce, Madonna, Bruce Springsteen, Denzel Washington, Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, Alicia Keys, Stevie Wonder, Taylor Swift és Justin Timberlake, hogy részvételükkel ösztönözzék az adakozást a karibi szigetország szenvedő lakosságának.

Sztárok a vonal végén

Az adományokat telefonon, sms-ben, a Facebook és a MySpace internetes közösségi portálokon lehetett eljuttatni. A telefonhívásokat szintén sztárok, többek között Steven Spielberg, Robert de Niro, Reese Witherspoon és Julia Roberts fogadták.

A 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után szervezett hasonló műsorban közel 150 millió dollárt, a Katrina hurrikán 2005-ös pusztítása után pedig 40 millió dollárt “kalapoztak” össze ily módon a fellépő művészek.

Akik már adományoztak

Ahogy az fn.hu korábban megírta, egyre több híresség száll be a földrengés áldozatainak a megsegítésébe. Az Ausztrál Open megnyitása előtt megtartott jótékonysági bemutatón Roger Federer, Serena Williams és más teniszezők mintegy 200 ezer dollárt gyűjtöttek össze a haitiak javára. Az amerikai Nemzeti Futball Liga (NFL), az NBA kosarasai, a baseball nagyjai (MLB) és a jégkorongozók (NHL) is nagy összegű adományokkal járultak hozzá a földrengés okozta károk enyhítéséhez.

A hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong kerékpárversenyző a LiveStrong Foundation elnevezésű alapjából szintén 250 ezer dollárt utalt át az Orvosok Határok Nélkül és a Partners in Health szervezeteknek. A félrelépős botránya óta nem mutatkozó golfjátékos, Tiger Woods pedig 3 millió dollár értékben egy mobil kórházat küld Haitira.

több mint 150 ezer halott

A haiti kormány szerint csak a fővárosban és környékén meghaladja már a 150 ezret a 12 nappal ezelőtti pusztító földrengés halálos áldozatainak a száma, miközben több ezer holttest lehet még az összedőlt épületek romjai alatt.

Többek között Sandra Bullock, Brad Pitt és Angelina Jolie az Orvosok Határok Nélkül szervezet sürgősségi orvosi ellátásra irányuló erőfeszítéseit támogatták 1-1 millió dollárral. Madonna – amellett, hogy imádkozik a haiti népért – 250 ezer dollárt adományozott Haiti megsegítésére a szegények egészségügyi ellátását biztosító Partners In Health nonprofit szervezeten keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik