Élet-Stílus

Élő gigakoncert Haitiért

Segélyműsor, dalszerzés, pénzfelajánlás, adománygyűjtés és jótékonysági koncert – Hollywood és a zenei világ is megmozdult Haiti érdekében. Egyre több híresség száll be a földrengés áldozatainak a megsegítésébe, ki saját tervezésű póló „gyártásával”, ki pedig önmaga elárverezésével. Pénteken hajnalban Magyarországon is láthatjuk a Music Television nagyszabású adománygyűjtő koncertjét.

A január 12-i földrengés óta a celebek még inkább elárasztották a közösségi portálokat. Számos híresség (Paris Hilton, Ben Stiller, Pink, Lindsay Lohan, Wyclef Jean, Demi Moore, Ashton Kutcher, Katy Perry, Nicole Richie, Christina Applegate, MC Hammer, Kirstie Alley, stb.) kezdett kampányolni – adakozásra buzdítva – a Twitteren, a Facebookon és a YouTube-on.

A Haitiben történt tragikus katasztrófa a Golden Globe-díjátadóra is rányomta a bélyegét, ahogy ezt korábban az fn.hu is megírta. Sokan az előző napi szokásos partit is kihagyták, hogy adományokat gyűjtsenek a rászorulóknak, és a díjakat átadó hírességek egy kitűzővel is jelezték, hogy ők már adakoztak.

Néhány Twitter-bejegyzés a sztároktól

Demi Moore, Ben Stiller, Wyclef Jean és Kirstie Alley egy-egy Twitter-bejegyzése

(forrás: twitter.com)

Óriáskoncert Bonóval, Stinggel

Az Oscar-díjas színész, George Clooney kétórás, élő („Segítség Haitinek” elnevezésű) adománygyűjtő műsorral igyekszik minél több pénzt szerezni a rászorulóknak. Több mint 40 híresség (Bono, Sting, Justin Timberlake, Shakira, Bruce Springsteen, Mary J. Blige, a Coldplay, Jay-Z, Christina Aguilera, Alicia Keys, stb.) vállalta a szereplést a Music Television január 22-i műsorában, amelyet a hálózat csatornáin kívül az ABC, a CBS, az NBC, a CNN, a FOX és az HBO televízió is szinkronban vesz át. A műsort pénteken magyar idő szerint hajnali kettőtől a magyar Music Television és a VIVA is élőben közvetíti majd.

Eddig 75 ezer halott

A január 12-i, a Richter-skála szerinti 7-es erősségű haiti földrengés halálos áldozatainak száma 100 és 200 ezer között lehet, eddig 75 ezer embert temettek el tömegsírokban. A természeti katasztrófa a 9 millió haiti lakos legalább egyharmadát érintette.

A televíziós adománygyűjtő koncert három helyszínről jelentkezik: Los Angelesben George Clooney vezeti az élő műsort, New Yorkból a haiti származású énekes, a Fugees frontembere, Wyclef Jean – aki a kezdetektől fogva friss információkkal szolgál a Twitteren a Haitin uralkodó állapotokról – tudósít majd, a CNN sztárja, Anderson Cooper pedig Haitiről jelentkezik be. A műsorban valószínűleg elhangzik a U2 és az amerikai rapper, Jay-Z napokban írt közös szerzeménye is, amelyet rekordgyorsasággal készítettek el és rögzítettek az előadók. A dal kiadásából befolyó összes bevételt a haiti károsultak kapják meg.

Az adománygyűjtő koncert teljes bevételét öt jótékonysági szervezet (Vöröskereszt, az UNICEF, az Oxfam America, a Partners in Health és Wyclef Jean alapítványa, a Yele Haiti Foundation) kapja majd meg, amelyet a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére fordítanak. George Clooney műsorvezetőtársának, A tévéműsor alatt elhangzó dalokat az iTune-on is hozzáférhetővé teszik, a letöltés bevétele pedig ugyancsak a segélyalapokat gazdagítja.

Johansson a kalapács alatt

Elég különös formáját választotta az adománygyűjtésnek Scarlett Johansson. A Vicky Cristina Barcelona című film sztárja úgy döntött, elárverezi önmagát, a bevételt pedig a Haiti földrengés károsultjainak ajánlja fel. A befolyt összeget tiszta vízre és egészségügyi ellátásra fordítják. A színésznőért a legtöbbet ígérő licitáló három barátjával együtt a sztárral vacsorázhat január 24-én, Scarlett új filmjének (View from the Bridge) premierje után.

Gaga

Lady Gaga pólóval segít Haitin (forrás:ladygaga.shop.com)

Lady Gaga viszont saját tervezésű ruhadarabbal lépett a színre. A rádiócsatornák jelenlegi kedvence egy egyedi kiadású pólóval rukkolt elő, amelynek eladásából származó összeget – akárcsak a január 24-i, New York-i koncertjének teljes árbevételét – a károsultak megsegítésére ajánlotta fel.

Sportolók és színészek Haitiért

Az Ausztrál Open megnyitása előtt megtartott jótékonysági bemutatón Roger Federer, Serena Williams és más teniszezők mintegy 200 ezer dollárt gyűjtöttek össze a haitiak javára. Az amerikai Nemzeti Futball Liga (NFL), az NBA kosarasai, a baseball nagyjai (MLB) és a jégkorongozók (NHL) is nagy összegű adományokkal járultak hozzá a földrengés okozta károk enyhítéséhez. A hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong kerékpárversenyző a LiveStrong Foundation elnevezésű alapjából szintén 250 ezer dollárt utalt át az Orvosok Határok Nélkül és a Partners in Health szervezeteknek. A félrelépős botránya óta nem mutatkozó golfjátékos, Tiger Woods pedig 3 millió dollár értékben egy mobil kórházat küld Haitira.

(fotó: MTI/EPA)

Roger Federer és Serena Williams a jótékony céllal játszott bemutató mérkőzésen (fotó: MTI/EPA)

Az amerikai Not On Our Watch szervezet, amelyet Matt Damon, Don Cheadle, Brad Pitt és George Clooney hozott létre, egymillió dollárral támogatja a katasztrófa sújtotta terület orvosi ellátását. A népszerű televíziós, Oprah Winfrey műsorában szólította fel az amerikaiakat, hogy adakozzanak a Vöröskereszt számára, valamint több hollywoodi filmstúdió is bejelentette, hogy adományt juttat el a szervezetnek. Gisele Bündchen brazil szupermodell pedig 1,5 millió dollárt adományozott a Vöröskeresztnek.

Sandra Bullock, Brad Pitt és Angelina Jolie az Orvosok Határok Nélkül szervezet sürgősségi orvosi ellátásra irányuló erőfeszítéseit támogatták 1-1 millió dollárral. Madonna – amellett, hogy imádkozik a haiti népért – 250 ezer dollárt adományozott Haiti megsegítésére a szegények egészségügyi ellátását biztosító Partners In Health nonprofit szervezeten keresztül. Az amerikai énekesnő azt kérte rajongóitól, hogy kövessék példáját, és adakozzanak ők is a tőlük telhető módon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik