Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégére – Lasagna és Mandulás alma téli takaró alatt

A hétvégére rendhagyó módon nem séfek, hanem az FN.hu gasztroújságírója ajánl menüt: Kétsajtos buggyantott tojás olasz módra; Sertrésragús lasagna, Mandulás alma téli takaró alatt.

Mostanában olasz ételekkel igyekszünk átverni magunkat, hátha így a napfény és a meleg is több lesz, ezért paradicsomot mozzarellát, parmezánt és a lasagnát is bevetettük, de a desszerteknél már tényleg nem ehetünk olasz fagyit, ezért inkább téli takarót húztunk a mandulás almás kalácsra.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem jó hétvégi program is – akár az egész család számára. Ezúttal azonban a hóhért akasztjuk, ugyanis az FN.hu gasztroújságírója vállalkozott arra, hogy összedobjon egy hétvégi háromfogásos ebédet.

Az a nem rejtett célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Kétsajtos buggyantott tojás olasz módra

Hozzávalók 4 főre

2 mozzarellagolyó, 10 dkg parmezánsajt (Parmigiano-Reggiano) 4 koktélparadicsom, 4 tojás, 2 evőkanál borecet, só, bors – ízlés szerint

Ez egy igen egyszerű előétel, amit akár reggelinek is lehet tálalni. Kezdjük a parmezánropogóssal. Állítsuk be a grillsütőt 200 Celsius-fokra. Reszeljük le a sajtot. Egy felforrósított serpenyőbe tegyünk bele egy-egy kanállal, úgy, hogy egymástól jól elkülönüljenek a kanálnyi halmok. Mikor már annyira elolvadtak, hogy apró buborékok jönnek fel a korongok tetejére, akkor tegyük át a serpenyőt a grillsütőbe. Vagy olyan serpenyőt válasszunk, aminek nem olvad meg a nyele, vagy csak úgy tegyük be a grillbe, hogy kilógjon a fogantyú. Egy-két perc alatt megpirul a sajt teteje is, és akkor már kivehetjük hűlni. Pár perc múlva tegyük át a még hajlékony parmezánropogósokat egy lapáttal egy tányérra, hogy teljesen kihűljenek.

Mit főzzek a hétvégére – Lasagna és Mandulás alma téli takaró alatt 1

A buggyantott tojáshoz tegyünk fel egy magas falú serpenyőben 1,5 liter vizet, amelyhez adjuk hozzá az ecetet. Amikor forr verjük fel a tojásokat, és tegyük bele egy merőkanálba, és óvatosan engedjük bele a forrásban lévő vízbe. A fehérje nyúlványait egy kanállal legyezgessük vissza a tojás közepe felé, hogy a végén egy szép ovális formát kapjunk. Ezt ismételjük meg mind a négy tojással és főzzük őket három percig. Végül tegyük át a tojásokat vízbe.

A mozzarellagolyókat vágjuk félbe, így személyenként egy fél jut minden adagba. Lehet bivalytejből készült sajtot is használni, annak teltebb íze van. A serpenyőnket hevítsük fel igen magas hőmérsékletűre, és csak akkor tegyük bele a félmozzarellákat a vágási fellülettel lefelé. Mikor a szélükön látszik, hogy kialakult az aranybarnás kéreg, akkor egy lapáttal gyorsan alányúlva kivehetjük.

Tálaláskor tegyük a tányér közepére pirított mozzarellát a pirított felével felfelé, tegyük rá a szeletekre vágott paradicsomot, és mehet rá a tojás, és végül támasszuk oldalba a parmezánropogóssal. Közben a rétegeket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Díszíthetjük pár szál rukkolával, de salátaként is adhatunk belőle egy nagyobb adagot viaigrette-tel meglocsolva. A krémes, és pirított mozzarella, a lédús paradicsom, a lágy tojás, és ropogós parmezán mind-mind más állag, amely érdekessé teszi az ételünket.

—-Sertrésragús lasagna—-

Hozzávalók 4 főre

Ragu: 1 dl olívaolaj, 60 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 2 paradicsomkonzerv, egy üveg passzírozott paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, fél dl tej
Tészta: 3 tojás, 2 tojássárgája, 50 dkg finom durumliszt, 1 teáskanál só, (vagy zacskó lasagnatészta)
Besamelszósz: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél l tej, só, szerecsendió – ízlés szerint, 10 dkg parmezánsajt (Parmigiano-Reggiano)

Ezt az igazi olasz ételt legjobb ha egy nappal korábban elkészítjük, mert akkor a legjobb, ha már teljesen összeállítva pihen egy napot a hűtőben, mert akkor összeérnek az ízek és a tartása is jobb.

Mit főzzek a hétvégére – Lasagna és Mandulás alma téli takaró alatt 1

Először készítsük el a tésztát, mert annak legalább egy órát pihennie kell a hűtőben. A lisztet halmozzuk egy nagy felületen és a közepébe tegyük a tojásokat, és óvatosan gyúrjuk össze. Ha nem akar összeállni akkor vizezzük be a kezünket, és így gyúrjuk tovább. Mikor golyóvá sikerült összedolgozni, akkor felezzük meg és konyhai fóliába csomagolva mehet a hűtőbe. Egy órás pihentetés után nyújtsuk ki vékonyra egy sodrófával, vagy tésztanyújtó géppel. Ha sodrófával dolgozunk akkor egész tepsinyi tésztalapokat tudunk készíteni. Igyekezzünk a legvékonyabbra nyújtani rétegeket.

A raguhoz a felaprított vöröshagymát fonnyasszuk meg az olívaolajon, majd amikor már üveges, akkor mehet bele a félcentis kockákra vágott sertéshús. Vigyázzunk, hogy piruljon, és ne párolódjon. Ehhez a lángnak nagynak kell lenni, és ha beletettük a húst, akkor ne kezdjük még kevergetni, csak ha már az alsó fele teljesen megpirult. Mikor a húsok körben pörzsréteget kapott, megsózhatjuk és hozzáadhatunk egy pohár vizet, és egy fél dl tejet. (ettől édeskésebb ízt kap).Mikor ez a lé is elfőtt a húsról hozzáadhatjuk a paradicsomkonzerveket, és a passzírozott paradicsom felét. Hagyjuk alacsony lángon főni egy órán keresztül. Közben kevergessük, nehogy leégjen. Az egy óra leteltével már alaposan összesűrűsödött a ragu. Tegyük hozzá az apróra vágott fokhagymát, és a passzírozott paradicsom maradékát, hogy kicsit hígítsunk a szószon.

Készítsük el a besamelt is. Ehhez a vajat olvasszuk fel egy kis fazékban, és pirítsuk meg a lisztet. Míg pirul, egy másik fazékban tegyük fel főni a tejet a szerecsendióval és a sóval. Mikor a rántás aranysárgára pirult adjuk hozzá egyszerre a tejet és gyorsan kevergessük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután alacsony lángon főzzük még 10 percig.

A lasagna összeállításakor vajazzuk ki a tepsi alját, öblítsük át bő vízzel a tésztalapot és tegyük a tepsi aljába. Jöhet rá egy réteg ragu, amit kenjünk meg a besamellel. A végén szórjuk meg parmezánnal. Jöhet még egy réteg átöblített tészta, és a többi ugyanúgy, mint az első rétegnél. A legfelső rétegnek csak besamelt tegyünk, amit parmezánnal szórunk meg. Én négy réteg tésztát készítettem, és csak alulra és a legtetejére tettem besamelt, mert azt akartam elérni, hogy a ragu domináljon.

Ezután tekerjük be a tepsit fóliával és pihenjen legalább egy éjszakát, vagy egy napot a hűtőben. Másnap csak elővesszük és 40 perc alatt 190 Celsius-fokon megsütjük. Kockákra vágva tálaljuk.
—-Mandulás alma téli takaró alatt—-

Hozzávalók 4 főre

10 dkg vaj, 4 szelet, kalács, 60 dkg alma, 20 dkg tört mandula, 5 dkg cukor Sodó: 3 dl almalé, 10 tojássárgája, 12 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja, 1 csillagánizs, 1 rúd fahéj, 1 citrom leve

Az almalét a narancshéjjal, a fahéjjal, a csillagánizzsal és a citromlével felforraljuk, és leszűrjük.

A tojás sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Az almalés folyadék harmadát hozzáöntjük, és habosra keverjük habverővel. Hozzáöntjük a maradék levet, és feltesszük főni, miközben habverővel gyors csapásokkal kevergetjük. Egészen addig, amíg a habverő nyomai megmaradnak a sodóban.

Mit főzzek a hétvégére – Lasagna és Mandulás alma téli takaró alatt 1

A kalácsokat kockára vágjuk, és a vaj felén megpirítjuk egy serpenyőben. A mandulát ugyancsak megpirítjuk, de azt szárazon. A vaj másik felét felovasszuk egy serpenyőben és beletesszük a megpucolt, felkockázott almát. Megszórjuk megszórjuk 5 dkg cukorral, és pirítjuk, karamellizáljuk. Mikor már mindenütt barna hozzáadjuk a kalácsot és a mandulát, és összeforgatjuk.

Négy tűzálló tálkába elosszuk a mandulás, almás kalácsot és betakarjuk az almás sodóval, és mehet is a grill alá, hogy a takaró barnára piruljon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik