Élet-Stílus

Hajdu: pluszmotivációt jelenthet Nagy hiánya

Bravúrra van szüksége a magyar kéziválogatottnak a halálcsoportban, ugyanakkor a csapatkapitány hiányzása akár jól is elsülhet. A volt szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a magyarok esélyeiről, és az ellenfelekről.

Kedden a franciák elleni csoportmeccsel megkezdi Eb-szereplését a férfi kézilabda-válogatott. A magyar csapat a lehető legnehezebb csoportba került: a világ- és olimpiai bajnok elleni nyitómeccset követően következnek az olimpiai bronzérmes spanyolok, majd zárásként az a cseh együttes lesz Fazekas Nándorék ellenfele Bécsújhelyen, amely az utóbbi időben több élgárda – köztük a franciák – skalpját begyűjtötte.
A kvartettből az első három jut a középdöntőbe, és a hazai szövetség ezt tűzte ki célként az első világeseményén irányító kapitánynak. Csoknyai István korábban a lapunknak elmondta, hogy már a csoportból való továbbjutáshoz bravúrra lenne szükség, és elődje, Hajdu János is úgy látja, hogy nagyon nehéz, de nem megoldhatatlan feladat vár a magyarokra.

„A világbajnoksággal ellentétben az Eb-n nincsenek könnyű ellenfelek. A magyaros csoport az egyik legnehezebb, de a többi kvartettben is bivalyerős riválisokkal kerülhetünk volna össze” – így a szövetség szakmai igazgatója, aki szerint még a torna legnagyobb esélyesét, a francia csapatot is meglephetik Iváncsikék.

„Egy világverseny első meccsén bármi megtörténhet. A felkészülés során a franciáknak is becsúszott néhány vereség, talán egy kicsit lebecsülnek bennünket. A papírformát nézve azonban már a pontszerzéshez is óriási bravúrra lenne szükség” – mondta az FN-nek Hajdu, majd kiemelte, hogy nem ezen a meccsen múlik a válogatott továbbjutása.

„Ha a franciákat megverjük, még akkor sem mehetünk biztosra, de egy vesztes rajt esetén sem kell elkeseredni. Az a fontos, hogy a játékosok minden meccset végighajtsanak, és fejben megoldják a feladatot.

A spanyolokat az elmúlt világversenyeken, legutóbb a világbajnokságon is elvertük, igaz akkor még Nagy Lászlóval. „Jól ismerjük a spanyol csapatot, és az utóbbi években rendre le is győztük. A világbajnoksághoz képest mindenképpen erősödtek, ráadásul bizonyítani szeretnék, hogy az ott elért 13. hely csak egy kisiklás volt” – nyilatkozta Hajdu.

Putics és Ilyés (MTI)

Putics és Ilyés (MTI)

Nagy László hiányzását meg fogja érezni a válogatott, hiszen az utóbbi években rendre az egyik legjobb volt. „Klubjában és a válogatottban is kulcsposzton játszik, elfáradt, azt hiszem abszolút érthető, hogy egy kis pihenésre vágyik. Az meg az ő döntése, hogy hol szeretné folytatni válogatottbeli pályafutását. A magyar válogatottban is játszanak honosított játékosok, nem ritka ez a mai élsportban.”

Hajdu szerint szakmai szempontból hátrány az átlövő hiányzása, ugyanakkor ez plusz motivációt jelenthet a csapat többi játékosa számára. „Remélem mindenki meg akarja mutatni, hogy a tavalyi vébén mutatott szenzációs játéknál is képes jobbra. Ráadásul a posztján Laluska Balázs remekül teljesített a felkészülési meccseken, pozitív meglepetést okozhat.”

A spanyolok után, a csoportkör zárásaként a csehek következnek. Hajdu szerint papíron a négyes leggyengébb tagját sem szabad lebecsülni. „A felkészülés alatt számos élcsapatot megtréfáltak, de van egy gyenge pontjuk. Ha a legjobb játékosukat, Filip Jichát sikerül kikapcsolni, akkor komoly gondjaik lehetnek” – így Hajdu, aki szerint elsősorban a támadások befejezésénél kell még javulnia a válogatottnak, ha sikeresen akar szerepelni az Eb-n.

„A kontinenstornát megelőző Interwetten-kupán jó benyomást tettek rém a fiúk. Igazi csapatként játszottak, nem adtak fel a meccseket, és egymásért is küzdöttek. A felállt fal elleni-, illetve az emberelőnyös játékban éreztem bizonytalanságot, de bízom abban, hogy az utóbbi napok ezen a téren javulást hoztak” – értékelt Hajdu.

az Eb csoportbeosztása

A csoport (Graz): Horvátország, Oroszország, Norvégia, Ukrajna
B csoport (Linz): Dánia, Izland, Ausztria, Szerbia
C csoport (Innsbruck): Németország, Svédország, Lengyelország, Szlovénia
D csoport (Bécsújhely): Franciaország, Spanyolország, Magyarország, Csehország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik