Élet-Stílus

Megtalálták az igazi Avatar-bolygót

admin
admin

2010. 01. 05. 10:31

Öt új bolygót talált a Kepler, a NASA Föld-típusú bolygók kutatására tervezett űrtávcsöve – jelentette az Amerikai Csillagászati Társaság. Az öt új bolygó mindegyike nagyobb a Földnél, felszíni hőmérsékletük pedig elérheti az 1700 Celsius-fokot, így életre alkalmatlanok.

A 2009 márciusában indított Kepler-űrtávcső 1,5 méteres főtükre és annak fókuszába helyezett 100 megapixel méretű kamerája segítségével 3,5 évig egyetlen égboltterületet figyel folyamatosan. Tudósok szerint a távcső rendkívül érzékeny és működésbe állítása után pár héttel máris jelentős eredményeket produkált.

A CNN egy valódi, “Avatar Holdnak” nevezi az új felfedezést, amelyet az Avatar című sikerfilmben ábrázolt, idegenek által lakott Pandora bolygóhoz hasonlít.

A távoli csillagok előtt elhaladó bolygók csekély halványodást, okoznak szülőcsillaguk fényében. Az űreszköz ezt a kis fényváltozást mérve bukkant a planéták nyomára, melyek a Kepler 4b, 5b, 6b, 7b és 8b neveket kapták – írja a BBC.

A Kepler-távcső több száz bolygószerű jelzést mért, de ezeknek az anyagoknak a valódi természete egyelőre ismeretlen. Tudósok felhívták a figyelmet, hogy a Földhöz hasonló, életre alkalmas bolygó létének bebizonyítása még évekbe telhet.

A most nyilvánosságra hozott új égitestek mindegyike a forró Jupiterek osztályába tartozik. Viszonylag közel keringenek központi égitestükhöz, keringési periódusuk 3,2 és 4,9 nap közé esik. Felszíni hőmérsékletük 1200 és 1700 Celsius-fok közé tehető. Méretét tekintve a Kepler 4b a Neptunuszhoz hasonló, míg a többi bolygó a Jupiter méreténél valamivel nagyobbnak adódott. Az új bolygók csillagai Napunknál nagyobb tömegűek és forróbbak.

Mivel a Kepler akár több ezer exobolygót (naprendszerünkön kívüli égitestet) is felfedezhet, az új planéták csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az új eredmények arra mutatnak, hogy ha a bolygók gyakoriságára vonatkozó várakozások beigazolódnak, akkor a Kepler futószalagon szállítja majd az élet lehetőségét hordozó kisebb bolygókat is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.