Élet-Stílus

Federer és Serena a világbajnok

A férfi és a női világranglista éllovasa, azaz Roger Federer és Serena Williams lett a 2009-es év világbajnoka a Nemzetközi Teniszszövetségnél (ITF).

„Fantasztikus volt ez az év a pályán és a pályán kívül egyaránt – mondta a 28 esztendős svájci klasszis, akit ötödik alkalommal választották meg világbajnoknak.

Federer ikrei születésére, illetve arra gondolt, hogy idén pályafutása során először nyert a Roland Garroson, ismét őt koronázták királlyá Wimbledonban, és 15 egyéni Grand Slam-trófeával a földkerekség legsikeresebb teniszezőjének vallhatja magát. Nem utolsósorban pedig – és ezt ő is kiemelte – visszafoglalta a trónt a spanyol Rafael Nadaltól, június közepe óta ismét az ő nevével kezdődik a férfi világranglista.

A női világelső, Serena Williams 2002 után másodszor érdemelte ki a nemzetközi szövetség elismerését, amelyre persze rá is szolgált: az Australian Openen és Wimbledonban elért sikereivel 11-re növelte az egyesben elért GS-győzelmei számát.

Az amúgy pazar szezonját – amely végén a WTA-vb győztesének járó trófeát is elhódította – azonban kissé beárnyékolja, hogy a US Open elődöntőjében megfenyegette a vonalbírót, amiért 175 ezer dolláros bírságot és két év felfüggesztett eltiltást kapott.

A 28 éves Serena Williams egyébként nem csak egyesben, hanem testvérével, Venusszal együtt – pályafutásuk során először – párosban is világbajnok lett (legutóbb a svájci Martina Hingis tudott duplázni, éppen tíz évvel ezelőtt), míg a férfiaknál az amerikai Bryan-ikrek (Bob és Mike) rekordot jelentő módon hatodszor diadalmaskodtak.

A díjazottak június 1-jén, az ITF párizsi gálavacsoráján vehetik át az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik