Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: sütőtökös tagliatelle és banánkenyér

A hétvégére a Stand Bistro séfje ajánl menüt: Tagliatelle sütőtökkel, parajjal, dióval és sült tigrisrákkal; Pulyka gesztenyés burgonyapürével, zellerkrémmel; Banánkenyér.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy a megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztro rovatában olvashatják.

Most az adventi hangulatban már megjelennek a karácsony ízei, mint a gesztenyés pulyka, a sütőtök, a dió, a gyümölcskenyér, csak egy kicsit más, könnyedebb, egyszerűbb felfogásban, mint a klasszikus fogások.

Tagliatelle sütőtökkel, parajjal, dióval és sült tigrisrákkal

Hozzávalók 4 főre

60 dkg házi készítésű tagliatelle (vékonymetélt), 1 kg sütőtök 20 dkg felezett, hámozott dió, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg friss spenót, 1 dl fehérbor, só, bors

Teflonserpenyőben olajat hevítünk és felmelegítjük a már előre felkockázott, megsütött sütőtököt a szeletekre vágott fokhagymával. Ha lepirult, ráöntjük az 1 dl fehérbort és elfőzzük. Hozzáadjuk a spenótot, diót, a kifőzött tagliatellét és összeforgatjuk. A tetejét sült rákkal díszítjük. Ehhez a rákot 195 Celsius-fokon 4 percig sütjük.

Mit főzzek a hétvégén: sütőtökös tagliatelle és banánkenyér 1

—-Pulyka gesztenyés burgonyapürével, zellerkrémmel—-

Hozzávalók 4 főre

80 dkg pulykamell, 1 kg burgonya, 10dkg gesztenyekrém, 1 fej zeller, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg vaj, 3 dl tejszín, 20 szál zöldbab

A pulykamellet ujjnyi szeletekre vágjuk, és kevés vajon natúran megsütjük, sóval, borssal ízesítve. Az étteremben ez vákuumtasakban forráspont alatti hőmérsékleten (sous-vide) készül, és csak a végén kap egy kis pörzsréteget.

A burgonyát jól megfőzzük, áttörjük és hozzátörjük a gesztenyekrémet is. Majd kevés tejszínnel, vajjal krémesre keverjük. A zellert megpucoljuk, felkockázzuk, és vöröshagymával, fokhagymával megfőzzük, leturmixoljuk, majd kevés vajjal, tejjel ezt is krémesre keverjük.

A zöldbabot lobogva forró vízbe dobjuk 20 másodpercre, majd jeges vízben lehűtjük. Tálalásnál forrázott ceruzababot helyezünk a pulykára.

Mit főzzek a hétvégén: sütőtökös tagliatelle és banánkenyér 1

—- Banánkenyér—-

Hozzávalók 4 főre

10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 6 db tojás, 20 dkg liszt, 4 banán

A vajat 5 dkg cukorral, a tojások sárgájával jó alaposan kikeverjük, legalább tíz percig. Hozzáadunk két felkockázott banánt, a lisztet, a tojások fehérjét. Felverjük 15 dkg cukorral és óvatosan hozzádolgozzuk a tésztához. Ezután négy kis rudat formázunk a tésztából, és sütőpapíron 160 Celsius-fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt készre sütjük.

A sütőbe az utolsó öt percre betesszük a maradék két banánt. Tálaláskor a megsült rudakat három részre vágjuk, mellé teszünk egy fél banánt, és meglocsoljuk mézzel, de akár karamellöntetet is készíthetünk.

Mit főzzek a hétvégén: sütőtökös tagliatelle és banánkenyér 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik