Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: sütőtökös tagliatelle és banánkenyér

admin
admin

2009. 12. 12. 07:00

A hétvégére a Stand Bistro séfje ajánl menüt: Tagliatelle sütőtökkel, parajjal, dióval és sült tigrisrákkal; Pulyka gesztenyés burgonyapürével, zellerkrémmel; Banánkenyér.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy a megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztro rovatában olvashatják.

Most az adventi hangulatban már megjelennek a karácsony ízei, mint a gesztenyés pulyka, a sütőtök, a dió, a gyümölcskenyér, csak egy kicsit más, könnyedebb, egyszerűbb felfogásban, mint a klasszikus fogások.

Tagliatelle sütőtökkel, parajjal, dióval és sült tigrisrákkal

Hozzávalók 4 főre

60 dkg házi készítésű tagliatelle (vékonymetélt), 1 kg sütőtök 20 dkg felezett, hámozott dió, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg friss spenót, 1 dl fehérbor, só, bors

Teflonserpenyőben olajat hevítünk és felmelegítjük a már előre felkockázott, megsütött sütőtököt a szeletekre vágott fokhagymával. Ha lepirult, ráöntjük az 1 dl fehérbort és elfőzzük. Hozzáadjuk a spenótot, diót, a kifőzött tagliatellét és összeforgatjuk. A tetejét sült rákkal díszítjük. Ehhez a rákot 195 Celsius-fokon 4 percig sütjük.

—-Pulyka gesztenyés burgonyapürével, zellerkrémmel—-

Hozzávalók 4 főre

80 dkg pulykamell, 1 kg burgonya, 10dkg gesztenyekrém, 1 fej zeller, 2 fej vöröshagyma, 25 dkg vaj, 3 dl tejszín, 20 szál zöldbab

A pulykamellet ujjnyi szeletekre vágjuk, és kevés vajon natúran megsütjük, sóval, borssal ízesítve. Az étteremben ez vákuumtasakban forráspont alatti hőmérsékleten (sous-vide) készül, és csak a végén kap egy kis pörzsréteget.

A burgonyát jól megfőzzük, áttörjük és hozzátörjük a gesztenyekrémet is. Majd kevés tejszínnel, vajjal krémesre keverjük. A zellert megpucoljuk, felkockázzuk, és vöröshagymával, fokhagymával megfőzzük, leturmixoljuk, majd kevés vajjal, tejjel ezt is krémesre keverjük.

A zöldbabot lobogva forró vízbe dobjuk 20 másodpercre, majd jeges vízben lehűtjük. Tálalásnál forrázott ceruzababot helyezünk a pulykára.

—- Banánkenyér—-

Hozzávalók 4 főre

10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 6 db tojás, 20 dkg liszt, 4 banán

A vajat 5 dkg cukorral, a tojások sárgájával jó alaposan kikeverjük, legalább tíz percig. Hozzáadunk két felkockázott banánt, a lisztet, a tojások fehérjét. Felverjük 15 dkg cukorral és óvatosan hozzádolgozzuk a tésztához. Ezután négy kis rudat formázunk a tésztából, és sütőpapíron 160 Celsius-fokos sütőben nagyjából 50 perc alatt készre sütjük.

A sütőbe az utolsó öt percre betesszük a maradék két banánt. Tálaláskor a megsült rudakat három részre vágjuk, mellé teszünk egy fél banánt, és meglocsoljuk mézzel, de akár karamellöntetet is készíthetünk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.