Élet-Stílus

Nők Lapja Cafe-receptek: mártogatós édességek

Olaszországban járva gyakran szembetalálkozik az ember egy ízletes, bár kissé száraz péksüteménnyel, a cantuccinivel. Ez a biscotti, azaz az aprósütemények családjába tartozó édesség, kekszféleség.

Az egyik legkiválóbb és legpraktikusabb vendégváró aprósütemény, morzsálódós állagánál fogva nagyon jól lehet borba, kávéba, teába vagy kakaóba mártogatni, és már napokkal korábban elkészíthető.

A cantuccini tésztája eredendően mandula hozzáadásával készült, Toscanában hagyományosan a Vin Santo nevű édes borhoz fogyasztják el az étkezések végén. Fenyőmagból készült változata a pignoli.

Az idők folyamán az eredeti mandulás ízesítésen kívül rengeteg receptváltozat alakult ki, legtöbbjükben sok csonthéjas gyümölcs – mandula, mogyoró, pisztácia, kesudió stb. – szerepel. A kiinduló alaprecept roppant egyszerű, 2 rész liszthez 1 rész (vagy esetleg még ennél is kevesebb) cukor, 1-2 tojás, kevés sütőpor és sok-sok csonthéjas szükségeltetik. A vaj hozzáadása olykor praktikus, ugyanis jelentősen puhít a tészta kétszeri sütéséből adódó szárazságán.

Mogyorós cantuccini

Nők Lapja Cafe-receptek: mártogatós édességek 1

Hozzávalók

• 12 dkg liszt • 12 dkg darált földimogyoró • 12 dkg cukor • 1 kiskanál sütőpor • 10 dkg puha vaj • 1 tojás • 1 evőkanál tej

A puha vajat keverd össze a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat.

A lisztet keverd el a darált mogyoróval és a sütőporral, majd dolgozd össze a vajas-cukros masszával. Lazítsd a tésztáját 1 evőkanál tejjel.

Hűtőszekrényben pihentesd 20 percig. Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.

180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sül. Ekkor ferdén, ujjnyi vastagon szeleteld fel, és a vágott felével lefelé döntve tedd vissza a tepsibe. Újabb 10 perc sütés után ropogósra sülnek.

További mártogatós receptek a Nők Lapja Cafén >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik