Élet-Stílus

Mennyire „zöld” Budapest?

Harminc európai nagyváros nyolc legfontosabb környezeti mutatóját vizsgálva a magyar fővárosnak bőven van hova fejlődnie. De vannak olyan területek, amelyekben jóval előrébb tartunk, mint ahogy azt a város lakói érezhetik.

Koppenhágai klímadíszletek között tartott sajtótájékoztatón – ahol az FN.hu is jelen volt – mutatták be a Siemens és a Economist Intelligence Unit közös felmérését a legnagyobb európai városok általános környezeti mutatóiról. Az eredmények alapján Budapest a 17. „legzöldebb” város Európában.

A győztes város „általános” meglepetésre Koppenhága. Dániában a legmagasabb a környezetbarát energiaforrások kihasználása, az energiaszükségleteik 25 százalékát ilyen forrásból nyerik jelenleg is. A cél nem más, mint 2050-re 100 százalékban zöldenergiát használva szolgálják ki az energiafogyasztást. A lista alapján ugyanakkor Koppenhága egyetlen kategóriában sem végzett abszolút első helyen, azonban összességében minden területen az első 10-ben található.

A dán főváros mögött alig lemaradva következik a svéd, majd a norvég főváros. A lista végén a kelet-európai városok, mint Bukarest, Szófia, a legutolsó helyen pedig Kiev található.

A felmérés kapcsán James Watson az Economist Intelligence Unit részéről hangsúlyozta: a szándékuk szerint mindez egy fontos és elfogulatlan visszajelzés arról, hol tartanak Európa legnagyobb városai. A felmérés nyolc kiemelt területet vett figyelembe: a CO2 kibocsátást, a város energiafelhasználását, az épületek minőségét, a közlekedési infrastruktúrát, a vízhasznosítás és újrahasznosítást, a hulladék és területhasznosítást, a levegő minőségét, végül a kormányzati hozzáállást a környezeti kérdésekhez.

A magyar főváros eredményei (forrás: Siemens)

A magyar főváros eredményei (forrás: Siemens)

Budapest közelében a listán Varsó és Lisszabon található. Míg a lengyel város előttünk, a portugáloké mögöttünk helyezkedik el. A felmérés alkalmával figyelembe vett nyolc változó mentén azonban jelentős eltérések mutatkoznak. Budapest, talán meglepetésre igen hatékony a közlekedésben, a 10. helyen vagyunk, ugyanakkor energiafelhasználásban a 25.-en szerénykedik a magyar főváros. A közlekedési mutatóban elsősorban a jó helyezést biztosította, hogy a fővárosunk lakóinak többsége jelenleg is a tömegközlekedést preferálja. Ugyanakkor a legrosszabb mutatót az egyének magas energiafelhasználása és az újrahasznosítható energiaforrások alacsony alkalmazása eredményezte.

„Azzal támogatjuk a városok küzdelmét a hatékony klímavédelem érdekében, hogy átfogó, standardizált adatokat szolgáltatunk számukra – mondta a Siemens AG központi kutatórészlege, a Vállalati Kutatás és Technológiák vezetője, Dr. Reinhold Achatz. – A városok arra használhatják fel a tanulmányt, hogy priorizálják teendőiket a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.”

A teljes anyag Budapest eredményeiről és helyzetéről letölthető később a Siemens oldaláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik