Élet-Stílus

Meglepetések, furcsaságok az NB I-ben

Nem állítjuk, hogy voltak bundameccsek a Soproni Ligában, viszont 13 meglepetéssel zárult, érdekes mérkőzés azért akadt, amelyeket a magyar focit kevésbé ismerők talán gyanúsnak is találhatnak.

A bochumi államügyészség múlt heti közlése szerint az év elejétől kilenc országban több mint 200 mérkőzés, köztük 13 Soproni Liga-találkozó eredményét manipulálták.

Az állítólagos bűnösöket nem nevezték meg, ugyanakkor a Bild című német bulvárlap szerint az Újpest is érintett lehet az ügyben. A klub ezt azonnal cáfolta, közleményben tudatta: „semmilyen szinten nem kapcsolható össze a nemzetközi fogadási botránnyal.”

Az FN.hu csokorba gyűjtötte azt a 13 magyar élvonalbeli találkozót, amelyek – egy kivétellel – a 2009-es naptári évben meglepetést hoztak, vagy éppen furcsán alakultak.

Hangsúlyozzuk: egyikről sem állítjuk, sőt, még csak nem is feltételezzük, hogy „megbundázták”, ámbátor tény, hogy a magyar labdarúgást legfeljebb csak az eredményekből ismerőknek (lásd: Bild) gyanúsak lehetnek, miután azok vagy nem a papírformának megfelelően alakultak, vagy éppen váratlan fordulatot hoztak.

A linkekre kattintva az adott mérkőzések tudósításait is elolvashatják – egyébként azokban még csak utalás sincs arra vonatkozóan, hogy valami itt nem stimmelt…

2008. 11. 15.: MTK Budapest-REAC 0-2
Az előző kiírás őszi utolsó fordulójában a sereghajtó, addig mindössze egyetlen győzelmet számláló REAC két góllal nyert fennállásának 120. évfordulóját ünneplő MTK otthonában. A címvédő kék-fehérek gólt nem szereztek, csak kapufáig jutottak.

2009.05.06.: Debrecen-Győri ETO FC 2-2
A vendég Győri ETO FC a véghajrában mentett pontot a listavezető, későbbi bajnok Debrecen ellen. A Loki kétszer is megszerezte a vezetést, ráadásul a 72. percben létszámhátrányban módosította 2-1-re az állást. Ugyanakkor ezzel még nem volt vége: a hosszabbításban a korábban a Debrecenben is megfordult Böőr ugyanis kiegyenlített.

2009.05.13.: Győri ETO FC-Szombathelyi Haladás 3-3
A 16. fordulóból elhalasztott mérkőzésen az amúgy előkelőbb helyen álló Haladás a 90. percben még kétgólos hátrányban volt Győrben, mégis sikerült pontot mentenie. Előbb Sipos szépített, majd a 92. percben Csontos ollózó mozdulattal juttatta kapuba a labdát.

2009.05.23: Győri ETO FC-Újpest FC 4-3
A bajnoki ezüstérmes Újpest 2-0-ra és a 3-1-re is vezett Győrben, mégis kikapott a 29. fordulóban. A hazaiak a szünet előtt egy öngóllal, Bozsics szerencsétlen mozdulatának köszönhetően lopóztak közelebb a lila-fehérekhez, majd a második félidőben két újabb gólt szereztek, a győztes találatot – Alekszidze révén – a 89. percben vitték be.

2009.07.25.: Diósgyőr-Debrecen 1-0
A Bajnokok Ligája selejtezőjében a svéd bajnok Kalmaron sikeresen túljutó, ámbátor tartalékosan felálló Loki meglepetésre a bajnoki nyitányon egygólos vereséget szenvedett az esélytelenebbnek vélt Diósgyőr vendégeként. A keleti rangadó a 94. percben egy tizenegyesből szerzett góllal dőlt el, s egy debreceni piros lapot kapott.

2009.08.16.: Újpest-Lombard FC Pápa 0-3
Az újonc Lombard FC Pápa 3-0-ás újpesti győzelme az mostani kiírás első, s talán eddigi legnagyobb meglepetése volt. Véber György csapata a Megyeri úti fellépést megelőző három mérkőzését rúgott gól nélkül veszítette el. A bajnokspiráns leiskolázását követően aztán beindult a pápai alakulat: a folytatásban öt meccset nyert egyhuzamban.

2009.08.23.: Szombathelyi Haladás-Videoton 4-3
Az 5. fordulóban az addig nyeretlen Haladás lefékezte a hibátlan Videotont. A szombathelyiek már az első percben betaláltak, a vendégeknek azonban erre, és további két Hali-gólra is volt válaszok. A 87. percben aztán Nagy Gábor állította be a 4-3-as végeredményt. A találkozó nem csak emiatt marad emlékezetes: az utolsó pecekben Bódog Tamás, a fehérváriak pályaedzője összekülönbözött Csertői Auréllal, a Haladás akkori, a Kecskemét jelenlegi szakvezetőjével, aki megvillantotta boksztudását.

2009.08.28: Videoton-Zalaegerszegi TE 1-2
A 6. fordulónak sereghajtóként nekirugaszkodó Zalaegerszeg hátrányból felállva győzött a sokkalta esélyesebb Videoton ellen. A győztes gól ezúttal is a hajrában esett.

2009.09.13.: Ferencváros-MTK 2-1
A zöld-fehérek a listavezető, addig veretlen MTK ellen tettek pontot az ötmeccses nyeretlenségi sorozatuk végére, és szerezték meg második sikerüket a szezonban. Az örökrangadó már az első félidőben eldőlt. Az MTK tudásából csak a szépítésre futotta.

2009.09.25.: Kaposvár-Debrecen 4-4
A Kaposvár kiváló, élvezetes mérkőzésen négy gólt rúgott a Debrecennek, de így is csak egy pontot tehetett be a zsákba, minekután a Loki is négyszer talált be a 9. forduló nyitómérkőzésén. A Rákóczi teljesítménye már csak azért is meglepő volt, mert a címvédő látogatását megelőző négy fellépésén egyetlen gólt sem szerzett.

2009.09.25.: Ferencváros-Videoton 2-2
A listavezető Videoton a 68. percig két góllal vezetett az Üllői úton. A Fradi azonban nagy hajrában döntetlenre mentette a mérkőzést, a 88. percben Wolfe egyenlített.

2009.09.27.: Paks-Újpest 1-0
A 9. kör záró mérkőzése szintén meglepetést hozott: a forduló előtt a 12. helyen szerénykedő Paks ugyanis 1-0-ra legyőzte a bajnoki címre hajtó, esélyesebb Újpestet.
A lila-fehérek három egymást követő győzelem után szenvedtek vereséget az élvonalban, s a nyitóforduló óta első alkalommal nem szereztek gólt bajnoki találkozón, holott Pakson a találkozó jelentős részében jobban futballoztak az ellenfelüknél.

2009.10.25.: Videoton-Debrecen 3-0
A Soproni Liga 12. fordulójának csúcsrangadóján a Videoton leiskolázta a címvédő Debrecent, a fehérvári csapat a második félidőben egyértelműen a BL-ben főtáblás ellenfele fölé nőtt. A mérkőzést tíz emberrel befejező Loki 3-0-ás vereséget szenvedett a Sóstói Stadionban, és elsősorban a különbség szolgált nagy meglepetésként.

Hasonló meglepetések persze a világ bármelyik „tiszta” bajnokságában előfordulhatnak.

Ilyen a foci…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik