Élet-Stílus

Mutat valamit a Google

Néhány óra múlva feltár valamit a Google - a Microsofttal leginkább konfrontálódó vállalkozásáról - a saját operációs rendszeréről.

Vélhetően nem ez lesz a nap, amelyre majd úgy emlékezünk, a pillanat, amikor „szíven szúrták” a Microsoftot, de sok minden kiderülhet az eddig csak végletes találgatásokban felvázolt Google operációs rendszerről.

A Google-nél webközvetítéssel egybekötött tájékoztatót tartanak csütörtökön, azaz ma este, itthoni idő szerint 19.00 órától. A rendezvény talán a hónap legfontosabb teches eseménye még akkor is, ha a nagy durranás a hírek szerint még várat magára egy kicsit. Az elmúlt hét egyik kis szenzációja volt a TechCrunch kis híre, “megbízható” forrásra hivatkozva, hogy a Google OS egy korai verziója akár már ezen a héten megjelenhet.

A web mint operációs rendszer

A TechCrunch hírében gyorsan leszögezték, a szoftveres meghajtók hiánya miatt hiába is jelenik meg bármi, a legtöbb hagyományos és mobil számítógépen nem fog futni a Google OS. Ez annak tükrében nem is meglepő, hogy a Google a hírek szerint első körben netbookokra szánja rendszerét. A várható partnerei ebben az Acer, az Adobe, az ASUS, a Freescale, a Hewlett-Packard, a Lenovo, a Qualcomm, a Texas Instruments és a Toshiba lehetnek.

A csütörtöki esemény tehát inkább arra lesz jó, hogy adjon valami valós képet az eddigi vad találgatás és számtalan hamis „screenshot” után. Ugyanis igen kevés konkrétum tudható ez idáig. A rendszerről szóló hivatalos információk oly annyira általánosak, hogy nehéz velük mit kezdeni. A Google eddigi kommunikációja „a kiteljesedése a Chrome böngészőnek” és az „újragondolt operációs rendszer” kifejezésekben merült ki.

Nem Android más néven

A Google-nek egyébként van már operációs rendszere, mégpedig mobiltelefonokra. Az Android egyre sikeresebb, egyre több nagy telefongyártó készít ilyen platformú készüléket. (A legutóbb éppen az LG). Mindenesetre sejthető, hogy a Google az asztali gépekre és a mobil számítógépekre írt Chrome OS-t is a webcentrikus világképéhez igazítja, ezenbelül is, az alkalmazásai közül jó néhányat a számítási felhők (cloud computing) lehetőségének kihasználásával.

Bármilyen is legyen végül a Google OS, a Microsoft termékeivel szemben elnézőbbek az emberek. Az esetleges hibáit is betudják egy nagy rendszer gyengeségének. Mi lesz, ha Google nem váltja be a hozzáfűzött egyre irreálisabb elvárásokat? De ki más válthatná be, mint a Google?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik