Élet-Stílus

Betiltják az energiazabáló tévéket

A törvény értelmében alig öt év alatt, a jelenlegi felére akarják leszorítani a tévékészülékek megengedett fogyasztását, Kaliforniában.

A környezettudatossági lépések újabb mérföldköve lehet, amennyiben Kalifornia állam bevezeti a televíziók fogyasztására vonatkozó törvényeket. A rendelkezés támogatói szerint akár 8 milliárd dollárral csökkenhetnek 10 éves távlatban a lépés hatására az állam energiaköltségei – írja a BBC.

A törvény gyakorlatba való átültetését nehezíti, hogy a jelenleg kapható készülékek egynegyede nem teljesíti a törvényben meghatározni kívánt legalsó sztenderdeket sem.

Az elvárás az volna, hogy egy 58 inches (147 cm-es) készülék legyen 33 százalékkal hatékonyabb energiafelhasználású két év múlva, mint egy jelenleg kapható. A folytatásban pedig, hogy 2013-ra a fogyasztásuk 50 százalékkal legyen alacsonyabb.
Jelenleg Kalifornia állam áramfogyasztásának 10 százalékáért a televíziókészülékek a felelősek. Ennek megfelelően a környezetvédők erősen támogatják a kemény szabályozást, amelynek révén a tervezett új 500 megawatt teljesítményű erőmű megépítése is feleslegessé válna.

Az ellenzők szerint a lépés felhajtja a készülékárakat, mivel csak néhány modellre szűkülne a választás lehetősége, megjegyezve, hogy ezek a leghatékonyabb készülékek jelenleg is a legdrágábbak.

Ugyanakkor Kalifornia újítási szándéka egy hosszú és következetes politika egyáltalán nem lebecsülendő újabb állomása. Az államban a hűtőszekrényektől a mosógépekig minden háztartási eszköz energiafogyasztását megregulázták már. Ennek eredménye, hogy Kalifornia elektromosenergia-fogyasztása az elmúlt harminc évben alig növekedett, szemben a kevésbé tudatos többi állammal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik