Élet-Stílus

Esterházy Péter és Glatz Ferenc is díszpolgár lett

admin
admin

2009. 11. 17. 13:49

Demszky Gábor Budapest főpolgármestere átadta a díszpolgári címeket és a Pro Urbe Budapest díjakat a főváros napja alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen.

A hagyományokhoz híven ekkor kapták meg a kitüntetettek a Fővárosért Emlékzászló díjat, a Dr. Barna Sándor Emlékérmet, a Főváros Közbiztonságáért, a Főváros Szolgálatáért, a Budapestért és a Papp László Budapest-Sport díjakat.

Idén a következők kapták meg a díszpolgári címet: Bálint György kertészmérnök, Esterházy Péter író, Ferge Zsuzsa szociológus, Finta József építész, Fischer Ádám karmester, Glatz Ferenc történész, Gyurkó Henrik bábművész, Irk Ferenc tudományos tanácsadó, kriminológus, Méray Tibor író és Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Esterházy Péter és Fischer Ádám egy későbbi időpontban veszik át a díjat. A korábban szintén felterjesztett Grosics Gyula labdarúgó nevét a közgyűlésen már nem olvasták fel. Az Aranycsapat egykori kapusa ugyanis visszautasította a kitüntetést, mert amikor átnézte a névsort, az volt az érzése, hogy mint egyfajta “díszpinty virít” ott, mivel egyedüli jobboldali emberként kapta volna meg a díjat – jelentette ki a budapesti díszpolgári cím adományozását előkészítő ideiglenes bizottság döntése után.

A Pro Urbe Budapest díjat kapta: Gross Arnold grafikus, Halász Judit színművész, Presser Gábor zeneszerző, előadóművész, Ritoók Zsigmond filológus, Simóka Kálmánné, a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatója, Sztevanovity Zorán előadóművész.

Budapestért Díjat kapott többek között az Élet Menete Alapítvány, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet és Adamkó Péter barlangkutató, barlangi mentő.

Papp László Budapest-Sportdíjban részesült Szekeres Pál többszörös paralimpiai bajnok vívó, Németh Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, Pulai Imre olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenus, Talmácsi Gábor gyorsasági motoros világbajnok, Turi György mesteredző.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.