Élet-Stílus

Feltárja a múltunkat a Google

A Google-felhasználók ezentúl megnézhetik, hogy a keresőóriás milyen adatokat tárol róluk. Akár évekre visszamenőleg megnézhetjük milyen oldalakat látogattunk, milyen képeket kerestünk a Google-lal.

A Google “műszerfalán” a felhasználói beállítások mellett a webes keresési eredmények, levelek, névjegyzékek és minden olyan program megtalálható, amely a kaliforniai központú vállalat érdekeltségi körébe tartozik.

A több mint húsz alkalmazás adatait összesítő műszerfal a google.com/dashboard oldalon található. A gmailes felhasználónévvel történő bejelentkezés után a mentett adatok törlésére is lehetőség nyílik.

A webes keresési eredmények évekre visszamenőleg percre pontosan nyomon követhetők. A személyes adatok azonban csak akkor kerülnek mentésre, ha a felhasználó a bejelentkezést nem igénylő alkalmazásoknál is használja a gmailes profilját. Az egész olyan, mint a webböngészők előzménylistája, csak sokkal részletesebb. A Google külön kezeli a szöveges és képes kereséseket, a hírcsatornákat, illetve a térképeket.

A Google szerint ők az elsők, akik ilyen mértékben és részletességgel szolgáltatnak adatokat felhasználóiknak. Reményeik szerint a kezdeményezés szabvánnyá válhat, és példájukat mások is követik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik