Élet-Stílus

Mr. Gorbacsov, bontsa le ezt a falat!

1989. november 9-én kelet-németek tízezrei indultak el a berlini falhoz, ahol ettől a naptól fogva szabad volt az átkelés útlevéllel. Pár óra múlva már útlevélre sem volt szükség. Ásóval, kalapáccsal végül gépekkel kezdték lebontani a hidegháború legkézzelfoghatóbb szimbólumát. Az FN videós visszaemlékezése.

1945. május 2. – A Vörös Hadsereg elfoglalja Berlint

A sarokba szorított Wehrmacht utolsó harcoló egységeivel folytatott tizenkét napos küzdelem után az oroszok teljes ellenőrzés alávonják Berlint. A győztes hatalmak és Franciaország megszállási zónákra osztja a várost, 47 százaléka szovjet kézre kerül.

1961. nyara – Leereszkedik a vasfüggöny

A Churchill által először 1946-ban, fultoni beszédében használt vasfüggöny kifejezés fizikailag is manifesztálódott. Elkezdik építeni a Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó falat.

1963. június 26. – John F. Kennedy ellátogat a Falhoz

1963 júniusának végén ellátogat a berlini falhoz és elnökségének leghatásosabb beszédét tartja meg a Brandenburgi-kapunál. Leghíresebb mondata, amelyben együttérzéséről biztosítja a berlinieket és egyben a keleti blokk fogvatartottjait, „Ich bin ein Berliner!”.

1987. június 12. – Ronald Reagen: Mr. Gorbacsov, döntse le ezt a falat!

A glasznoszty és a peresztrojka idején, a nagyhatalmi viszony enyhülésének időszakában, Berlin alapításának 750. évfordulóján Ronald Reagen amerikai elnök beszédet tart a Brandenburgi-kapunál és követeli a fal lebontását, valamint a fegyverkezés leállítását és a leszerelési tárgyalások folytatását.

1989. november 9. – A berlini fal leomlik

November 9-én az NDK államhatalma, a Német Szocialista Egységpárt ülésén elfogadják a kiutazást megkönnyítő döntést. A hírre kelet-németek tízezrei indulnak meg a berlini falhoz. Az átkelőknél először vonakodva engedik csak át őket, de mint az hamar bebizonyosodott, a hatalmas tömeget megállítani képtelenség lett volna. Az emberek minden kezükbe akadó eszközzel bontani kezdik a falat. Először csak új átkelőhelyeket létesítenek, ahol az emberek minden tégla elbontásánál éljeneznek. A Berlin és Brandenburg határán fekvő műszaki zárat 1991 novemberére számolták fel teljesen.

1990. október 3. – Németország újra egyesül

Németország újraegyesítését 1990. október 3-án deklarálták. A keleti területek ekkor csatlakoztak az NSZK-hoz. A főváros újra Berlin lett, de a kormányzat székhelye még tíz évig Bonn maradt.

1990-2009 – A U2 és Berlin

A U2 zenekar 1990-ben síppal-dobbal Berlinbe költözött és itt látott hozzá új albuma, az Achtung baby! munkálatainak. Az album és kifejezetten a One című dal szinte összeforrott a német újraegyesítéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik