Élet-Stílus

Az internet is rákapott a H1N1-re

Több nagy oldal úgy döntött, alkalmazást fejleszt az új vírus terjedésének követésére.

Az egyik első – szinte természetes – a Google volt. Valójában már tavaly télen kijöttek influenzatérképükkel, amikor még sehol nem volt a H1N1. Az akkori alkalmazás a “klasszikus” influenzát követte a Google-keresőbe begépelt kifejezések alapján.

A működése azon az egyszerű tényen alapult, hogy részükről akkor van járvány, amikor kimagasló értékeket ér el a keresések száma a Google-on. A keresőoldal mind térképes, mind pedig grafikonos formában, trendadatokat ábrázolva is megvalósította az infulenzavírus terjedésének nyomon követését.

A szolgáltatás fejlesztői megjegyzik: természetesen nem mindenki influenzás, aki az “influenza” szóra keres rá, de határozott minta figyelhető meg, ha valamennyi influenzával kapcsolatos keresést összesítjük. A keresési számokat a hagyományos influenzafigyelő rendszerekkel összevetve azt találták, hogy számos keresési lekérdezés pont az influenza-időszak alatt népszerű – írják az oldalon saját rendszerük magyarázatául.

A Google Trends adatokat vizsgáló Insight for Search oldal adatai alapján egyébként rendkívül jól látszik, hogy mind globálisan, mind lokálisan nagyon „beindultak” a keresések ebben a témában. A Google sajátsága ugyanakkor, hogy üzleti titokra hivatkozva nem közöl tényleges adatokat, így csak a többi kereséshez viszonyított eredmény van meghatározva, de az jól látszik, hogy nem nagyon van most érdekesebb téma a neten.

Google trends a magyar adatokkal

Google trends a magyar adatokkal

A Microsoft sem akart kimaradni egy ilyen kurrens témából és a saját keresőjük, a Bing alapján elkészítették a saját „heat mapjüket”. A szolgáltatást a Live Search Maps/Virtual Earth rendszeren keresztül lehet elérni. Végig lehet követni, hogyan terjedt és jelenleg is, hogyan tart a vírus vándorlása szerte a világban. Az adatok alapját a hivatalosan és nem hivatalosan bejelentett esetek képezik.

Ugyanakkor, a Google térképszolgáltatására számos más alkalmazás is “rátelepült”. A legújabban felkapott közösségi információs csatorna a Twitter is a Google térképet használja, amelyen villogva jelennek meg a twitterezők az új vírus terjedésével kapcsolatos jelentései, hozzáfűzött gondolatai.

Az alkalmazás egyébként igen hiperaktív, szinte másodpercenként villan a világ minden tájáról érkező információ.

A Twitteres interaktív oldal (klikk a megnyitáshoz)

A Twitteres interaktív oldal (klikk a megnyitáshoz)

A Twittert hamarosan „komolyabb” formájában is felhasználják majd a vírus riportolására. A mikroblog szolgáltatás segítségével alakítanának ki Angliában egy figyelmeztető rendszert, amely azon kifejezéseket figyelné, amely a H1N1-gyel kapcsolatos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik