Élet-Stílus

Feltalálták az olcsó fényáteresztő betont

Elkészült a külföldön már sikeres magyar találmány, a fényáteresztő beton második generációja, amely fele olyan drága lesz.

A magyar találmány üvegszálas fényáteresztő beton gyártása indulása óta nyereséges, az eladott mennyiség kilencven százaléka külföldi megrendelésre készült – mondta a feltaláló.

Már elkészült a termék új generációja, amelyet a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetemen mutatott be Losonczy Áron. Ez felébe sem kerül az első terméknek: a fényt műanyag elemek juttatják át a betonon.

A feltaláló sziluettje a fényáteresztő betonon (Fotó: MTI)

A feltaláló sziluettje a fényáteresztő betonon (Fotó: MTI)

A Litracon néven gyártott fényáteresztő betonból eddig néhány száz négyzetméter készült. A legvékonyabb ilyen termék ára is legalább 200 ezer forint négyzetméterenként. A megrendelők között voltak magán- és állami ügyfelek is. Ez utóbbiak általában középületekbe kértek fényáteresztő elemeket, de szoborra is volt megrendelés – mesélte Losonczy.

Az új, Litracon pXL nevű termék lényege, hogy a beton egy műanyag rácsszerkezetet vesz körül, a rács sarkaiban lévő, és a beton lap két oldala között húzódó műanyag hengerek vezetik át a fényt a betonon. A terméket szabadalom védi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik