Élet-Stílus

Az ország legjobb szakácsai versenyeztek

admin
admin

2009. 10. 28. 14:33

Hétfőn fejeződött be a Hagyomány és evolúció verseny selejtezője, ahol a magyar csúcsgasztronómia legjobbjai álltak be a ringbe, hogy tányérjaikkal lenyűgözzék a zsűrit. Kameránkkal mi is ott jártunk.

A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola igazi késő kádári betonbunker stílusjegyeit hordozza magán, amelyet az belsőépítészeti finomságok (műanyag lambéria, narancssárga ipari ajtók) tovább cizellálnak. Ha azonban ehhez hozzászokunk, és a folyosókon eljutunk a gyakorló konyhákig, akkor öt, minden csúcsgasztronómiai technológiai háttérrel rendelkező konyhába juthatunk.

Talán nem véletlen, hogy itt rendezte a Magyar Gasztronómiai Egyesület az idei versenyét. Itt ugyanis minden feltétel adott volt ahhoz, hogy öt kis csapat négy olyan tányért alkosson meg, amelyet akár a legjobb éttermekben is fel lehetne szolgálni – a zsűri szerint egyet-kettőt akár egy Michelin-csillagos étteremben is. Nézze meg videónkat!

A versenykiírás szerint a versenyzőknek a selejtezőre a sertés bármely három különböző részét kellett feldolgozniuk, mindegyiket az általuk ideálisnak tartott módon. A három részt egy tányéron, egységes kompozícióban kellett tálalja. Szerepelhettek a fogásban belsőségek és saját kezűleg, a helyszínen készített hurkák-kolbászok is. A húshoz tetszőleges garnírung(ok) és mártás(ok) járulhat(tak). A szervezőbizottság azt kérte, a versenyzők használjanak ridegen tartott mangalicát vagy magyar lapályt. A versenyző hozhatott magával a versenyre két hosszú idő alatt előkészített húsrészt (pl. konfitált vagy sous vide-ben készült pofa vagy császár vagy főtt láb vagy főtt fej stb.), egy alaplevet. Minden egyebet a helyszínen kellett elkészíteni, három óra alatt.

A selejtezőn végül 12-en jutottak tovább a februári, Gerbeaud-ban tartandó döntöbe:

Molnár Gábor, Enoteca-Corso Pécs 384 pont
Horváth Szilveszter, La Maréda Győr 373.5 pont
Sárközi Ákos, Alabárdos Budapest 357.5 pont
Széll Tamás, Onyx Budapest 339.5 pont
Győrffy Árpád, Alabárdos Budapest 333 pont
Fodor Sándor, Solier Gödöllő 326 pont
Wolf András, Boscolo Budapest 321.5 pont
Domján Richárd, Bock Bisztró Budapest 307.5 pont
Kripolszki István, Kogart Budapest 304 pont
Krámer László, Alabárdos Budapest 297.5 pont
Csonka Gergő, Mandula Étterem Villány 294.5 pont
Varju Viktor, Bock Bisztró 284 pont

Az első három helyezett végül szakmai gyakorlaton vehet részt Michelin-csillagos éttermekben, és pénzjutalmat is kapnak: egymillió, 500 ezer és 250 ezer forintot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.