Élet-Stílus

Harry Pottert már veri a Windows 7

admin
admin

2009. 10. 22. 07:33

Akárhogy is alakul majd az új szoftver sorsa, az már most biztos, hogy az új Windows előrendelései az eddigi legjobbak a történelemben.

Az Amazon internetes áruház jelentése szerint az új szoftvercsomag veri a Harry Potter könyvek hetedik, befejező ( Harry Potter és a Halál Ereklyéi) részének előrendelési mutatóit. Az egyik jelentés szerint, a Windows 7–re több előrendelés érkezett az első nyolc órában, mint a Vistára az egész hasonló időszak alatt.

A hivatalos árusítás kezdete, a mai nap, október 22-ike, és a szoftver sikere vagy kudarca komolyan meghatározhatja a világ legnagyobb szoftvercégének jövőjét. A méret a Microsoftnál ugyanis nagyon mérvadó, nem lehet megfeledkezni arról a tényről, hogy a világ számítógépeinek 90 százalékán jelenleg is a redmondi óriás valamelyik operációs rendszere fut. Ez számszerűsítve több mint egy milliárd gépet jelent.

A Windows egyben hatalmas üzlet a Microsoftnak. A cég elmúlt üzleti évében 58 milliárd dollár bevételt termelt, és a profitja is meghaladta a 14,6 milliárdot. Ennek felét a legismertebb szoftverének köszönhetően.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a jól bevált Windows XP-t le váltják-e a ragaszkodó felhasználók. Az XP elterjedtsége ugyanis még mindig 69 százalékos, míg a Vista 23 százalékon áll a teljes szoftverpiacon.

Az árak tekintetében az otthoni felhasználóknak való csomagok árai nem lépik át a 200 dollárt, a Home Premium 199,99 dollár, a Home Premium Upgrade csomag (akinek jelenleg Visátja, vagy XP-je van a gépén ) 119,99 dollár, a Premium Upgrade Family csomag (3-felhasználónak) 149,95 dollár.

Mellette

 • fejlett biztonsági funkciók : az adatok titkosíthatók a hordozható eszközökön is, például USB kulcson
 • kívülről is biztonságosan elérhető a céges belső hálózat
 • „öngyógyító” funkció: detektálja gyakori hiba forrásokat (az internetkapcsolatot helyrehozza)
 • virtuális környezetben futtatható XP kompatibilis alkalmazások
 • távolról, központilag is beállítható fogyasztáscsökkentő opciók
 • minden fontos tartalmat indexál, ezért villámgyorsan fellelhető a keresett tartalom
 • érintőképernyő támogatás

  Ellene

 • gépenként több tízezer forintos kiadás is lehet
 • a stabilan működő XP-t, amíg lehet, a többség nem cseréli le
 • szoftverfrissítéskor az egész rendszert és a fájlokat is törölni kell
 • a régebbi PC-ken nagyon lassan fut
 • néhány megszokott funkciót keresni kell
 • a vállalati szoftvereket illeszteni kell

Az utolsó Windows?

A Windows 7 akár milyen sikeres is lesz sokak szerint ez lehet az utolsó klasszikus nagy otthoni operációs-rendszer. Egyre több és több alkalmazás íródik az új technológiára, a felhő alkalmazásra (cloud computing) amely majd minden klasszikus felhasználói szoftvert webes környezetben futtat. Így az otthoni operációs-rendszer szükségessége is megkérdőjelezhető, ugyanis minden adat, alkalmazás, szoftver egy hatalmas szerveren futna.

Erre készülvén a Microsoft is egyre több energiát mozgósít és Microsoft Azure révén éppen egy ilyen lehetőséget is kínál, másfelöl a hírek szerint a webes világ óriásának, a Google-nak a saját operációs rendszere is a rajtvonalon várakozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.