Élet-Stílus

Elhunyt James Bond első ellensége

Elhunyt Joseph Wiseman, az első James Bond-film főgonoszát, Dr. No-t alakító színész; a 91 éves művészt manhattani otthonában hétfőn érte a halál.

Wiseman 1918-ban született Montrealban, s kisfiúként költözött szüleivel az Egyesült Államokba. A harmincas években Broadway-szerepekkel kezdte színészi karrierjét. A filmvásznon és tévéképernyőn is számos alkotásban tűnt fel, többek között a Kitaszítva (Nincs bocsánat) című filmben, vendégszereplőként a San Francisco utcáin című krimisorozatban vagy az Esküdt ellenségekben.

Leghíresebb szerepe azonban kétségtelenül a James Bond: Dr. No című 1962-es film főgonosza, Dr. Julius No volt. A 007-es ügynök első ellenfelének számító őrült tudós megformálásával Wiseman nagyban hozzájárult a kémfilm folyamatosan növekvő népszerűségéhez.

Lánya, Martha Graham Wiseman a Los Angeles Times című lapnak nyilatkozva kiemelte: édesapja emlékét színházi karrierje révén is megőrzik majd.

Joseph Wisemant utoljára 2001-ben láthatta színpadon a közönség: A nürnbergi per című film Broadway-adaptációjában egy idős tanár szerepében bűvölte el a nézőket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik