Élet-Stílus

Minőségi a magyar internet

A magyarországi szélessávú szolgáltatások jók, de az elterjedtsége nem ad okot büszkeségre – derül ki egy 66 ország közreműködésével végzett tanulmányból. Minőség terén a 19. helyen állunk, amely eggyel jobb a tavalyinál, a minőség és az elterjedtség együttes mutatója szerint azonban hazánk csak a 40. a rangsorban. A nagyvárosok listáján Budapest a 38.

Az Oxfordi Egyetem Saïd Business School hallgatói másodszor végezték el a felmérést, és megállapították: a szolgáltatások minősége a kedvezőtlen gazdasági trendek ellenére fejlődik, de hatalmas különbségek vannak az egyes országok között. A globális átlagos letöltési teljesítmény 49 százalékkal, 4,75 Mbit/sec sebességre, a feltöltés 1,3 Mbit/sec-re nőtt.

A világ magasan legfejlettebb országa ebben a tekintetben Dél-Korea, ahol a kormány intézkedéseinek hála a háztartások 97 százalékában van jó minőségű internet. A tavalyi világelső Japán idén a második, 64 százalékkal. A vizsgált 66 országból tavaly óta 62-ben javult a fogyasztói szélessávú szolgáltatások minősége. A top tízes listában távol-keleti, nyugat- és észak-európai országokat találunk, de a nagyvárosok között előkelő helyen szerepel a bulgáriai Szófia is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik