Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: Borjúnyak póréhagymás burgonyakrémmel, Házi nyúl zöldséges búzával

admin
admin

2009. 10. 17. 07:30

A hétvégén ismét a Kistücsök étterem ajánl menüt: Borjúnyak póréhagymás burgonyakrémmel és céklával; Házi nyúl zöldséges búzával; Sütőtöksütemény friss kecskesajttal.

Rendhagyó menüajánlatunkban ezúttal két főétel szerepel szombatra és vasárnapra, a desszertet pedig mindkét napra ajánljuk. A zseletindús szaftos borjúnyakat alacsony hőmérsékleten kímélő módon készíthetjük el. A nyúlhúshoz egészen érdekes köretet, biobúzát főzhetünk. A sütőtökből pedig ezúttal többréteges süteményt készíthetünk pikáns kecskesajttal.

Borjúnyak póréhagymás burgonyakrémmel és céklával

Hozzávalók négy főre

80 dkg borjú nyak • Só, bors • 2-3 ágacska kakukkfű • Fél l zsiradék (sertészsír, olaj), amennyi a húst ellepi • 1 l alaplé • 10 dkg vaj • 4 kisebb db cékla • 60 dkg burgonya • 20 dkg póréhagyma

A borjúnyakat vastag 20 dkg-os szeletekre vágom, sózom, borsozom, friss kakukkfüvet rátesszük, és zsiradékkal felöntjük. Alacsony hőmérsékleten 70-80 Celsius-fokon puhára sütjük nagyjából két-három óra alatt. Tálalás előtt forró serpenyőben pirítjuk mind a két oldalát. Majd a lepirult pörzsanyaggal, alaplével és vajjal pecsenyelevet készítünk. A céklát egészben megmossuk, és sütőzacskóban vagy papírtekercsben forró sütőben puhára sütjük, majd meghámozzuk. Egyforma darabokra vágjuk és kevés zöldség alaplével összeforraljuk, majd hideg vajjal dúsítjuk. A burgonyát meghámozzuk, apró kockára vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt leöntjük a vizet (kevés maradjon rajta), hozzá adjuk a finomra vágott póréhagymát és borsot, majd fakanállal a tűzön kevergetve krémet főzünk belőle.

—-Házi nyúl zöldséges búzával—-

Hozzávalók négy főre

4 db házinyúllapocka dagadóval • Só, bors zöldfűszer növények ízlés szerint • 2 evőkanál étolaj • 8 dkg vaj • 20 dkg étkezési biobúza • 4 dkg cukkíni • 4 dkg sárgarépa • 4 dkg zeller • 4 dkg gomba • 4 dl zöldség alaplé • 1 csokor snidling

A recepthez a nyúl lapockáját használjuk, a dagadóval egybe bontva amit szépen rátekerjük a lapockára majd zsineggel megkötözzük. Sózzuk, borsozzuk, a zsineg alá friss fűszernövényt szorítunk, és kevés zsiradékon 170 fokos sütőben egy óra alatt készre sütjük. A búzát előző nap vagy az elkészítés előtt jól mossuk át és áztassuk be vízbe. Főzzük puhára sós babérleveles vízben, ha puha adjuk hozzá a megsült nyúlhoz. Öntünk hozzá kevés zöldség alaplevet, apróra vágott vegyes zöldséget, pároljuk össze őket és hideg vajdarabokkal dúsítjuk az ételt. A végén szórjuk meg vágott snidlinggel.

—-Sütőtöksütemény friss kecskesajttal—-

Hozzávalók négy főre

A tésztához: 6 dkg olvasztott vaj • 12 dkg porcukor • 12 dkg liszt • 10 dkg tojás fehérje • 1 dl fehérbor • 10 dkg sütőtök (sütőben puhára sütve pürésítve) • A krémhez: 10 dkg friss kecske sajt • 6 dkg mascarpone • 1 evőkanál méz

A krém alapanyagait habosra keverjük, és félretesszük, hogy később ezzel tölthessük a sütőtöklapokat. A tészta hozzávalóit összekeverjük, és tepsin sütőpapíron vékonyan elterítjük, majd 190 Celsius-fokos sütőben szárazra sütjük. Melegen felszeleteljük és megtöltjük a krémmel. Tálaláskor adhatunk hozzá fagylaltot vagy gyümölcsöket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.