Élet-Stílus

Pucérszkenner a manchesteri reptéren

Kísérleti jelleggel üzembe helyezték a manchesteri repülőtéren azt a szkennert, amely meztelen képeket készít a biztonsági kapun áthaladó utasokról.

Pucérszkenner a manchesteri reptéren 1

A különleges szkenner gyorsan felfedi az elrejtett fegyvereket, robbanóanyagot, de ezzel együtt a mellimplantátumokat, testékszereket is, és pontos képet ad az utasok nemi szerveiről. A brit nagyváros repülőtere hangsúlyozta, hogy a felvételek nem pornográf jellegűek, és azonnal törlik őket. Jogvédők tiltakoznak a túlságosan is sokat mutató képek ellen, a hatóságok szerint viszont így gyorsabb lehet az ellenőrzés.

A manchesteri légikikötő kettes terminálján ezentúl az utasok úgy eshetnek át az ellenőrzésen, hogy nem kell levenniük kabátjukat, cipőjüket vagy éppen övüket. A fekete-fehér felvételeket csak egy tiszt láthatja majd, mielőtt törlik azokat.

Egy-egy ilyen berendezés 80 ezer fontba (22,8 millió forint) kerül. A szkenner elektromágneses hullámokat bocsát ki az utasokra, majd ezek segítségével háromdimenziós képet alkot. A reptér tájékoztatása szerint a sugárzási szint “szuperbiztonságos”. Az utasok akár évente ötezerszer is átmehetnének a szkenneren, anélkül, hogy aggódniuk kellene.

A hatóságok egy éven belül döntenek a berendezések véglegesítéséről. Ilyen típusú szkennert már a londoni Heathrow repülőtéren is használtak 2004 és 2008 között. A londoni légikikötő szóvivője szerint a technológia nagyon hatékony volt, éppen ezért fontolgatják, hogy a jövőben is használják majd. Az Egyesült Államokban azonban jogvédők tiltakozásának hatására kivonják a forgalomból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik