Élet-Stílus

Nagy siker az új magyar kereső

Nemzetközi színtéren indul az egyre fontosabb tematikus keresők között egy új magyar fejlesztés, a HealthMash.com.

Az új keresőszolgáltatás orvosoknak, kutatóknak, szakértőknek, betegeknek és érdeklődőknek ad különböző szempontok szerint csoportosított találatokat, lényegesen árnyaltabban, mint egy hagyományos szabadszavas kereső. A technológiáját tekintve a HealthMash.com azért számít újdonságnak, mert a keresett témában híreket, kutatási eredményeket csak olyan oldalakról gyűjt, amelyeket a fejlesztők megbízhatónak ítéltek.

Első siker

A San Franciscó-i Health 2.0 konferencián, ahol a legújabb webes egészségügyi megoldások fejlesztői vesznek részt, a HealthMash.com-ot választották az egyik legígéretesebb projektnek.

A fejlesztő Weblib cég évek óta egészségügyi vonalon dolgozik, így adott volt, milyen irányba mozduljunk – mondta el a projekt vezetője, Jóföldi Endre. Jól látszik, hogy nagy a mozgás ezen a piacon, és nagy szükség van a megbízható forrásokat használó keresőkre. Nem arra kalkulálunk, hogy “lenyomjuk” a mára több millió dolláros befektetéssel felépített nagy tematikus keresőket, mint a RightHealth.com, amelynek üzemeltetője több mint 50 millió dollárt költött el termékére. A HealthMash egy olyan technológia, amely jól kiegészítheti a nagy egészségügyi portálokat – folytatja Jóföldi Endre. A beilleszthető alkalmazásfejlesztés (API) révén egy sokkal komplexebb oldal építhető fel a segítségével. A kereső üzleti modellje is ez, partneri kapcsolatok kialakítása.

Nagy siker az új magyar kereső 1

A vertikális (tematikus) keresők előnye az egészségügyi kereséséknél egyértelműen megmutatkozik. Míg a Google a „heart attack” (szívroham) kifejezésre ad ezer találatot, ebből 200 releváns, addig egy vertikális ugyanerre 150-et hoz fel, és abból 130 lesz releváns.

A HealthMashen az egyes betegségekre keresve pedig nemcsak azok definíciói találhatók meg, hanem a lehetséges kezelési módozatok, az alkalmazható gyógyszerek, az alternatív gyógymódok, sőt a kísérleti fázisban levő tudományos eredmények, szakmai publikációk is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik