Élet-Stílus

Németország és Olaszország vb-résztvevő – gólösszefoglaló

Az utolsó előtti fordulóban Spanyolország, Anglia és Hollandia után újabb európai csapatok biztosították be a helyüket a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. A franciák pótselejtezőre kényszerülnek, a szerbek viszont egy újabb bravúros sikerrel maguk erejéből ott lesznek a tornán.

A „magyaros” csoportban már eldőlt, hogy a dánok első helyen végeztek, miután legyőzték a svédeket. A pótselejtezőt érő második helyre a magyarokat verő portugálok, és Zlatan Ibrahimovic-ék pályáznak. A csoportról részletesen.

Portugália-Magyarország 3-0

Dánia-Svédország 1-0

A kettes csoportban Svájc már nem végezhet a második helynél rosszabbul. Ottmar Hitzfeld csapata az első Luxemburg elleni vereséget követően simán, gyors gólokkal verte a focitörpét. A második helyen jelenleg a letteket lelépő görögök állnak, akiknél Gekas egymaga négyszer volt eredményes. A Moldovát verő Izraelnek csak akkor van esélye az utolsó kör előtt, ha a görögök kikapnak Luxemburgtől.

Luxemburg-Svájc 0-3

Görögország-Lettország 5-2

A csoportjuk élén álló szlovákok már szombat este történetük első vb-szereplését ünnepelhették volna. A vendég szlovénok védelme (9 meccs-4 kapott gól) azonban ismét remekül helytállt, és a 2-0-s sikerrel kétpontosra csökkentették a lemaradásukat. Amennyiben a szlovákok az utolsó körben a lengyelek ellen is elbuknak, Szlovénia pedig veri San Marinót, még az első helyet is megcsíphetik a délszlávok. A lengyelek legyőző cseheknek már csak matematikai esélye van.

Csehország-Lengyelország 2-0

Szlovákia-Szlovénia 0-2

A moszkvai rangadón egy Klose-góllal győzött a német válogatott, és megváltotta a jegyét a dél-afrikai vébére. Löw csapata mindössze két pontot vesztett a selejtezők során, a szombat esti ellenfél, az orosz válogatott a novemberi pótselejtezőn harcolhatja ki a vébészereplést.

Finnország-Wales 2-1

Oroszország-Németország 0-1

Az Európa-bajnok spanyolok a forduló előtt már hátradőlhettek, az örmények elleni összecsapás előtt csak az volt a kérdés, hogy megőrzi e hibátlan mérlegét a csapat. David Villáék a kilencedik meccsükön is győztek, a második helyre pedig a bosnyákok értek oda, mivel a csalódást okozó törökök kikaptak Belgiumban.

Észtország – Bosznia-Hercegovina 0-2

Örményország-Spanyolország 1-2

Belgium-Törökország 2-0

A spanyolokhoz hasonlóan az angolok számára sem volt már különösebb tétje az ukránok elleni meccsnek. Fabio Capello csapata már a 14. percben Rob Green kiállításával emberhátrányba került, és az ukránok félóra elteltével be is gyötörték a győztes találatot. Ezzel megelőzték a szabadnapos horvátokat, és Andorra ellen bebiztosíthatják a pótselejtezős helyüket.

Ukrajna-Anglia 1-0

A szerbek is ott lesznek Dél-Afrikában. A selejtezők során parádés támadófocival hengerelő délszlávok a sorozat végére teljesen kieresztő románokat verték könnyedén. A második helyet a sorsolás után a toronymagas favoritnak tartott franciák szerezték meg a Feröer-szigetek kiütésével.

Szerbia-Románia 5-0

Franciaország – Feröer-szigetek 5-0

A 8. csoportban is eldőlt az összes fontos kérdés. A világbajnoki címvédő olaszok az írek elleni döntetlennel négypontos, behozhatatlan előnybe kerültek az utolsó forduló előtt.

Írország-Olaszország 1-1

A mindössze négycsapatos 9. csoportban már nem befejeződtek a küzdelmek. Első helyen Hollandia biztos résztvevő, a második norvégok pedig a pótselejtezős ellenfelükre várnak.

a biztos vb-résztvevők

Dél-afrikai Köztársaság (rendező jogán), Japán, Ausztrália, Koreai Köztársaság, Koreai NDK, Hollandia, Brazília, Ghána, Anglia, Spanyolország, Paraguay, Elefántcsontpart, Dánia, Németország, Szerbia, Olaszország, Chile, Mexikó, Egyesült Államok

A vb-n 32 együttes lép pályára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik