Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: Balatoni halak dióolajban és Mogyorótányér

A hétvégére a Kistücsök séfje, Jahni László kínál menüt: Balatoni halak dióolajban; Nyúlpástétom zölddiózselével; Mogyorótányér.

A Balaton egyik legjobb éttermének tartott Kistücsökből Jahni László ad tanácsot olvasóinknak. Alacsony hőmérsékleten kímélő eljárással készíti el a magyar tenger gyümölcseit, a zsenge nyúlhús mellé zölddiózselét kínál, amely ugyan még májusban készült, de mégis az ősz ízét kölcsönzi a menünkhöz. A Mogyorótányérral pedig igazán nincs nehéz dolgunk, könnyen besöpörhetjük vele az elismerést az étkezés végén.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Balatoni halak dióolajban

Hozzávalók 4 főre

15 dkg ponty filé
15dkg fogas filé
15 dkg harcsa filé
2 dl dióolaj
2 citrom
1 csokor zsálya
1 evőkanál rózsabors
Só – ízlés szerint

A halfiléket egyforma kis kockákra vágjuk, megsózzuk. Bedörzsöljük a rózsaborssal, és négy megfelelő kisméretű, jól záródó üvegedénybe rakjuk. Hozzáadjuk a leforrázott, darabolt citrom héját, a zsálya levelét, és felöntjük a dióolajjal. A tetejét lesózzuk, és 60-65 Celsius-fokos sütőben kb. fél óra alatt készre sütjük. Tálaljunk hozzá fokhagymás pirítóst és zöld salátaleveleket.

A dióolajat is elkészíthetjük mi magunk. Durvára vágott diót natúr ízű olajban négyszer-ötször 80 fokig melegítünk és közben visszahűtjük.

Fotó: Gáti Kornél

Fotó: Gáti Kornél

—- Nyúlpástétom zölddiózselével—-

Hozzávalók 4 főre

30 dkg házinyúlhús
10 dkg füstölt tokaszalonna
10 dkg sertés zsír
Evőkanál tökmag pirítva
10 dkg salotta hagyma
Pástétom fűszerkeverék (só, bors, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió)
1 üveg zölddiózselé
Tésztához:
40 dkg liszt
8 db tojás sárgája
Víz, élesztő, cukor a kovásznak
8 dkg vaj olvasztva

Kelt tésztát készítünk a hozzávalókból. Az olvasztott vajat az első kelesztés után keverjük bele a tésztába, majd újrakelesztjük.

A nyúlhús kétharmad részét átdaráljuk, a maradékot pedig apró kockára vágjuk, és összekeverjük. Hozzáadjuk a zsírt, a felaprított füstölt szalonnát.

Ízesítjük a pástétom-fűszerkeverékkel, majd a kinyújtott tésztába tekerjük. A tésztát sütés előtt szurkáljuk meg, és 185 Celsius-fokon süssük, míg a tészta meg nem pirul.

A Kistücsökben a zölddiózselét egy csopaki manufaktúrától szerzik be. A zölddiót ugyan még májusban kell eltenni, de a dióízt mégis az ősszel és téllel azonosítjuk, így októberben igazán időszerű a menünkhöz.

Fotó: Gáti Kornél

Fotó: Gáti Kornél

—- Mogyorótányér—-

Hozzávalók 4 főre

A tésztához
4 db tojás
9 dkg cukor
12 dkg mogyoró
A krémhez:
2,5 dl tejszín
2,5 dkg cukor
4 dkg 70 százalékos feketecsokoládé

A mogyorót megpirítjuk, meghámozzuk, turmixoljuk (óvatosan a zsírja ne csapódjék ki). A tojás sárgáját vízfürdő felett a cukorral habosra verjük, és hozzákeverjük a mogyorót. Tepsin, sütőpapíron vékonyan kiterítjük, és 160 Celsius-fokos sütőben halványbarnára sütjük. Melegen felszeleteljük a kívánt formára.

A tejszínt a cukorral felforraljuk, belekeverjük a felolvasztott csokoládét majd kihűtjük 5-6 fokra, és habverővel habbá verjük. Betöltjük a mogyoró lapok közé és mogyorófagylalttal tálaljuk.

Fotó: Gáti Kornél

Fotó: Gáti Kornél

Ajánlott videó

Olvasói sztorik