Élet-Stílus

Nem fizetik a behajtási díjat a teherautósok

Alig minden második teherforgalmú gépkocsi fizet a behajtásért a fővárosban; még így is sokat javult a helyzet. Az engedélyeket kiadó vállalkozás ezért kamerarendszert építene ki a szabálytalankodók kiszűrésére.

Amikor tavasszal felmérték, mennyien tartják be az előírásokat, elkeserítő eredmény született, mindössze az ellenőrzöttek 10 százaléka váltotta ki az engedélyt. Májusban az arány 27, júniusban 33, júliusban 41, augusztusban 44 százalékra nőtt. Az ellenőrzések folyamatosak, de van hova javulni, jelenleg minden második teherautósnak nincs engedélye – a Parking Kft. felmérése szerint.

Ezért a Parking közel 1 milliárd forintos költséggel szeretne egy olyan kamerarendszert kialakítani a város legfontosabb útjain, amelyek a rendszám leolvasásával ellenőrizhetik a tehergépjárműveket. A rendszer tesztelésére várhatóan az idén sor kerülhet, az alkalmazásához azonban rendeletmódosításra lenne szükség.

2008. december óta Budapesten szigorúbb szabályok vonatkoznak a teherjárművek közlekedésére. Az M3-as bevezető szakasza-Róbert Károly körút-Árpád híd, valamint a Szentendrei út-Vörösvári út-Bécsi út kivételével kiszorultak Budapest területéről a tranzitforgalmat bonyolító nehézgépjárművek. Belülre díj ellenében váltható behajtási engedéllyel lehet közlekedni. Ugyanakkor reggel 5 és 7 óra között, valamint 18-22 óráig díjmentes az áruszállítás, és bizonyos feltételek mellett díjkedvezmény is kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik