Élet-Stílus

Semenya-ügy: világháborúval fenyeget Dél-Afrika

A harmadik világháború kitörésével fenyeget a dél-afrikai sportminiszter, ha eltiltják az atlétikai vb-n női 800 méteren győztes hősüket, Caster Semenyát.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben dönt női 800 méteren világbajnok, gyanúsan férfias külseje és mély hangja miatt nemvizsgálaton átesett Semenya sorsáról.

A családtagjai állítják, hogy nő a 18 éves futó, az IAAF szerint viszont „lehet, hogy nem teljesen az“. Dél-Afrika kiáll a hőse mellett, és ez dicséretes, ugyanakkor a jövő évi labdarúgó-vb-nek otthont adó ország sportminisztere túllőtt a célon.

Semenya-ügy: világháborúval fenyeget Dél-Afrika 1

Reverend Makhenkesi Stofile a sportoló esetleges eltiltását firtató kérdésre ugyanis úgy válaszolt, hogy ha ilyen döntés születik, akkor „azt hiszem, kitörne a harmadik világháború.”

„Caster nő, a mi hősnőnk. Meg kell védenünk. A legmagasabb szintekig elmegyünk, hogy harcoljunk egy ilyen sportszerűtlen és roppant igazságtalan döntés ellen” – tette hozzá Stofile.

A BBC internetes kiadásának értesülései szerint Caster Semenya interszexuális, azaz a kromoszómáit, elsődleges nemi szerveit és/vagy másodlagos nemi szerveit tekintve nem határozható meg egyértelműen férfiként vagy nőként. Az interszexuálisnak ugyanis egyszerre lelehetnek férfi és női biológiai jellemzői is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik