Élet-Stílus

Kihallgathatjuk a denevéreket Bécsben

Első alkalommal rendezik meg hétvégén a Denevérek Éjszakáját Bécsben. Az érdeklődők nemcsak megnézhetik, de ki is hallgathatják a bőregereket.

Az osztrák fővárosban huszonegy denevérfaj él, köztük a nyugati piszedenevér, a közönséges és a barna hosszúfülű denevér vagy a szőröskarú denevér. Fák odvában, falrepedésekben, pincékben és padlásokon húzzák meg magukat, sok közülük védett faj. A EUROBATS – Megállapodás az Európai Denevérpopulációk Védelméről – felhívásához csatlakozva az osztrák főváros első alkalommal rendezi meg augusztus 29-ről 30-ra virradóan a Denevérek Éjszakáját.

Ezen az estén az érdeklődők nemcsak az állatok életmódjával ismerkedhetnek meg, illetve kaphatnak tippeket, miként tehetik denevérbaráttá kertjeiket, házaikat, de meg is leshetik, egy ultrahangos detektor segítségével pedig meg is hallhatják őket. Az ingyenes denevérles helyszíne Bécs 5. kerülete, a Bruno-Kreisky-Platz.

Kihallgathatjuk a denevéreket Bécsben 1

Bécsben egyébként külön denevérosztály is működik az Állatorvosi Egyetemen, ahol évente mintegy ezer állatot ápolnak. A denevérek legtöbbször csonttörések, kiszáradás vagy kimerültség miatt szorulnak ápolásra, de 80 százalékuk néhány hét alatt felépül. A legegyszerűbben úgy segíthetjük túlélésüket, ha nem használunk vegyszereket a kertben, vagy mérgező favédő szereket. A pincéket és padlásokat sem szabad teljesen lezárni, mert így megfosztjuk a denevéreket a búvóhelyeiktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik