Élet-Stílus

Az USA megszünteti a roncsprémiumot

Az amerikai kormány sikeresnek minősítette és hétfőn leállítja a "roncsprémium" autóvásárlási programot, mivel elfogyott a pénz a további finanszírozásra - írta a pénteki The New York Times.

Az Obama-kormány 3 milliárd dolláros keretet jelölt ki az autóiparba ismét életet lehelő programra, melynek keretében a régi kocsijukat becserélő és új, takarékos modelleket vásárlók 3500-4500 dolláros kedvezményben részesülnek. (A beadott autók motorjait megsemmisítik.) A program fellendítette a keresletet, aminek nyomán több autógyár, köztük a General Motors és a Ford is bejelentette, hogy növeli a termelést.

Ray LaHood közlekedési miniszter úgy fogalmazott, hogy a július végén indított program mentőkötelet nyújtott az autóiparnak, amely ismét növekedésnek indulhat. A GM 1300 munkását hívja vissza, a Hyundai pedig 3000 embert vesz fel újra Alabama államban.

Az autókereskedők csütörtökig 1,9 milliárd értékben adtak el járműveket, az ösztönzésnek köszönhetően több mint 457 ezer új autó talált gazdára.

A kormány azért kényszerül hirtelen leállítani a programot, mert kimerült a 3 milliárd dolláros költségvetési keret. A program nem zajlott zökkenőmentesen, sok kereskedő panaszkodik, hogy csak nagy késéssel vagy egyáltalán nem kapta meg a kormányzati támogatás összegét. A The Washington Times értesülése szerint a kormány eddig csak a támogatások kevesebb mint 10 százalékát térítette meg. A program keretei egyébként már az első napokban majdnem kimerültek, pótlólag csaptak hozzá 2 milliárd dollárt.

Barack Obama elnök úgy fogalmazott, hogy a “pénzt az ócska járművekért” program sikere minden képzeletet felülmúlt, és ígéretet tett, hogy a kereskedők megkapják pénzüket. A Chrysler és a General Motors bejelentette, hogy 30 napos fizetési haladékot adnak a program miatt pénzügyi gondokkal küzdő kereskedőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik