Élet-Stílus

Bin Laden helyett már Columbo a sláger

Columbo alakú ramadánlámpa, önálló szappanopera-csatorna, e-Korán és félholddal díszített csoki – az arab világ idén is újdonságokkal rukkolt elő a böjti hónapra. Péntektől ugyanis kezdetét veszi a szeptember 19-ig tartó ramadán, amikor is a hívők napkeltétől napnyugtáig nem vehetnek magukhoz ételt és italt, és tartózkodniuk kell az élvezetektől is.


Szíria: önálló szappanopera-csatorna


Nincs ramadán tévésorozatok nélkül. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az arab tévécsatornák tízmillió dollárokat költenek évente szappanoperák gyártására még a böjti hónap előtt. A száznál is több arab nyelvű csatorna színesebbnél színesebb programokkal harcol a nézők figyelméért.

Készülődés a böjttörő étkezésre (fotó: MTI)

Készülődés a böjttörő étkezésre (fotó: MTI)

Szíriában még április elején indították el a Syria Dram nevű műholdas tévécsatornát, amely a nap 24 órájában szappanoperákat vetít (a napi 8 órában vetített arab sorozatokat háromszor ismétlik meg). A kormány ezzel a lépéssel a szappanopera-gyártást igyekszik támogatni, és népszerűsíteni az arab nyelvet a külföldön élő második-harmadik generációs szíriaiak körében. Ám a tévécsatorna elindításának nem titkolt szándéka az, hogy megtörjék az egyiptomi szappanopera-csatornák egyeduralmát, konkurenciát állítva nekik. A szíriai adásban – amelynek felfutása különösen ramadán idején várható – jelenleg négy szíriai szappanopera fut.

Egyiptom: világító Columbo

A ramadán elképzelhetetlen ramadánlámpa (arabul: fánnusz) nélkül. A ramadánlámpa bekapcsolásával jelzik ugyanis az iftárt, azaz a böjttörő étkezés kezdetét a finomságokkal terített asztalnál, amely a napnyugtát jelző müezzin megszólalásával veszi kezdetét. Míg az egyszerűbb, fémes változatába gyertyát kell helyezni, addig a modernebb, nagyobb méretű lámpákat már konnektorba kell bedugni. Egyébként a lámpák többsége (különösen a műanyagváltozatok) már évek óta Kínában készülnek.

Columbo-fánnusz az idei sláger (forrás: Gulfnews)

Columbo-fánnusz az idei sláger (forrás: Gulfnews)

Míg a két évvel ezelőtti böjti hónapban az Oszama bin Laden alakú lámpa volt a sláger Egyiptomban, különösen a gyerekek körében, addig idén a Columbo alakú fánnusz a legnépszerűbb, amelyet az arab világban közkedvelt detektívről mintáztak jellegzetes kabátjával, sapkájával. A rajzfilmsorozat – amelynek az alapja a Peter Falk főszereplésével forgatott amerikai krimisorozat – egyébként már hónapok óta fut az arab tévécsatornákon. Az egyiptomi kereskedők elmondása szerint a Columbo-fánnusz igen keresett, már hónapokkal ezelőtt – amikor is a gyártók bejelentették az újdonságot – számos megrendelés futott be hozzájuk.

Emirátusok: e-Korán

Az Egyesült Arab Emirátusokban még a ramadán kezdete előtt kiadták az első iszlám e-könyvet (azaz elektronikus könyvet), amely a hongkongi gyártó szerint nem csupán egy könyv, hanem egy egész könyvtár. Az E-Alim EL1000 körülbelül 250 dollárba kerül, és jelenleg Kuvaitban és Szaúd-Arábiában vásárolható meg. Az e-könyv egy közel 18 cm-es LCD érintőképernyőt (800×480 pixeles), egy Samsung 400Mhz processzort, 64MB RAM-memóriát és SD-kártyaleolvasót, valamint hangszórót is tartalmaz. Az E-Alimmal a Koránt több híres sejk recitálásában lehet hallgatni. Az iszlám vallás szent könyve mellett más fontos könyveket is tartalmaz úgy mint a hádiszt (hagyományok), a táfszírt (Korán-magyarázat) és a jogvallást (fikh). A hongkongi cég körülbelül 10 ezer darab e-könyv értékesítését tervezi idén a Perzsa-öbölben. Az év végére azonban két másik modellt is piacra dobnak, amelynek a használója WiFi és 3G segítségével akár az iszlám vallással foglalkozó magazinokat, újságokat, e-könyveket, szolgáltatásokat, sőt még fatwákat (vallási tilalmakat) is olvasgathat és letölthet.

Az E-Korán

Az e-Korán

Ahogy tavaly a Coca-cola, úgy idén az egyik nagy csokigyártó cég döntött úgy, hogy kiveszi a részét a muszlim világban folyó ünneplésből, és ramadán idejére egyedi csomagolással rukkolt elő. A Coca-cola egyébként tavaly a ramadán hónap idejére az iszlám szimbólumaival (félholddal és csillaggal) díszített dobozos kólákat dobott a piacra. A dubai székhelyű Sprüngli Middle East, amely az 1836-ban alapított, legjobb minőségű svájci kézi gyártású bonbont előállító Confiserie Sprüngli leányvállalata, az iftárra és a ramadán lezáró Eid-ünnepre különleges dizájnú terméket dobott a piacra. Nemcsak a kézzel készített desszertek, hanem a ramadán alkalmából mandulával töltött datolyák is speciális csomagolást kaptak.

a hatalom éjszakája

Bin Laden helyett már Columbo a sláger 4

A ramadán havi böjtölés az iszlám vallás öt „pillére” (azaz a hitvallás, a napi ötszöri ima, a böjt, a mekkai zarándoklat és a szegények számára való alamizsnaadás) közül a harmadik. A hónap 29 napja alatt az igazhívő muszlimnak napkeltétől napnyugtáig tilos ennie, innia, dohányoznia (azaz cigarettáznia vagy vízipipázni) és szexuális életet élnie. Egyedül a betegek, az utazók, a kisgyermekek, a várandós és szoptató nők mentesülnek a havi böjt alól. A muszlimok egy hónapos böjtjének valójában a hit megvallása és a szegénység problémájával való szembesülés a fő célja. A ramadán hónap 27. napját a Hatalom Éjszakájának is nevezik. A szent könyv állítása szerint ez az éjszaka dúskál a szentségekben, az isteni megnyilvánulásokban. A néphit szerint, ha ezen az éjszakán az ágyunk mellé teszünk egy pohár sós vizet, akkor reggelre édessé válik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik