Élet-Stílus

Tavaly be akarta fejezni Hosszú Katinka

admin
admin

2009. 08. 03. 10:18

Gyurta Dániel világbajnoki arannyal, Cseh László pedig egy ezüsttel és egy bronzzal járult hozzá a magyar úszók római éremkollekciójához, a vizes vb magyar felfedezettje - ha úgy tetszik: hősnője -, egyszersmind legeredményesebbje azonban Hosszú Katinka volt.

A válogatott különítmény legkiválóbbika a zárónapig két – egyformán Európa-csúccsal kiharcolt – bronzzal „színesítette” a medálkészletet, és a vasárnapi zárónapon 400 m vegyesen szerzett aranyérmet az Örök Városban. Ahol kiteljesedett idehaza már-már megrekedt, Amerikában újjászületett versenyzői pályafutása.

A bajai születésű, oda ezer szállal kötődő 20 éves lány nem a tengerentúlon lett sztárúszó, de a környezetváltozás, az ottani ösztöndíj elfogadása segítette hozzá egy új, a kinti nagyobb lehetőségekkel élni tudó Hosszú Katinkát a pályán maradáshoz, az önmegújuláshoz – s a római három medálhoz. A hazai kiváló alapra építhetett az amerikai edző: nem izomban – hiszen 12 kilót fogyott háromnegyed év alatt -, hanem tudásban emelve a versenyzőnő szintjét.

Hosszú eleve kinőtte a hazai miliőt, mert miután 2005-ben ifjúsági Európa-bajnok lett 400 m vegyesen, megtorpant a fejlődésben, s ebben nyilvánvalóan szerepet játszott a tény: Baján egy 25 méteres uszodában edzett, ő volt a helyiek egyszemélyes úszószakosztálya, aki tavaly már odáig jutott, hogy kész, elege van az egészből, befejezi élsportolói karrierjét. Főleg mert – miután egy fellángolás erejéig tavasszal ezüstérmet szerzett az eindhoveni Európa-bajnokságon – a nyári, pekingi olimpia már távolról sem úgy sikerült számára, ahogyan szerette volna.

“Tényleg abba akartam hagyni az úszást, elegem lett a faltól falig hosszakból, kissé belefásultam abba, hogy odahaza egyedül úsztam. A Los Angeles-i ösztöndíj mindent megváltoztatott körülöttem. Szeptembertől a Dél-kaliforniai Egyetem hallgatója vagyok, olyan úszócsoportba kerültem be, amelynek tagja például az olimpiai bajnok Rebecca Soni. Együtt edzünk, versenyzünk, s mind jobb lett a helyzet, az új edzőnél már súlyzós tréningeket is elkezdtem végezni, ilyenek egyáltalán nem voltak korábban. Átalakult az étrendem is, zöldségek, fehérjék kerültek előtérbe, az evésre, az alvásra mind jobban odafigyeltem, s hónapról hónapra egyre többet fejlődtem.”

“Megint volt értelme úszni, megszerettem újból, visszatért az életkedvem, valósággal újjászülettem, élveztem és élvezem az egész új helyzetet, különösen, hogy a római vb visszaigazolta: jó úton járok” – mesélte Hosszú, aki elmondta: úszni a nagyapjától tanult meg. A technikájával azóta sincs gondja, s amerikai edzője, Dave Salo mellett van hazai támasza is: bajai mestere, Pass Ferenc szintén eljött a vb-re, hasznos tanácsokkal segítve neki.

Hogy a kaliforniai lét mennyit lendített rajta, azt mutatta, hogy a májusban rendezett nemzetközi viadalon – a Janet Evans Internationalen – mesterhármast ért el, mindhárom számában győzött, egyéni, sőt 400 m vegyesen magyar csúccsal. Aztán a vb előtti, egri országos bajnokságon már kirobbanó formában volt, igazolva, távolról sem volt értelmetlen vállalkozás kinti egyetemre menni.

A kedvező változás további biztos jeleként Hosszú, aki idehaza semmit sem tudott az „új haza” nyelvén, Rómában már nemcsak magyarul, hanem angolul is magabiztosan nyilatkozott. Például a vitatott szuperdresszek ügyében, amelyek januártól eltűnnek a versenyúszásból, miután a nemzetközi szövetség, a FINA úgy döntött, hogy a bizonyítottan teljesítményfokozó csodamezek viseletét a jövőben nem engedélyezi. „Nem bánom, hogy betiltják őket, legalább nem kell szenvedni bennük, annyira szorítanak, hogy valósággal összepréselik az embert. Nekem rögtön az elején az öltözésnél a körmöm szakadt fel csúnyán, miközben megpróbáltam magamra rángatni-erőltetni” – mondta.

Miközben a kétlakiságban most Amerika jelenti az otthont, ugyanakkor Baja sem mondott le szülöttjéről, sőt… A római vb előtt alig pár nappal jelentette be a város polgármestere, hogy Hosszú a jövőben is marad a Bajai Spartacus-Vízügy SC úszója. A városvezető az önkormányzat támogatásáról biztosította Katinkát, aki Baját képviseli a hazai és nemzetközi versenyeken.

“Valóban, szülővárosom arca lettem” – erősítette meg Hosszú Katinka, akinek – némi túlzással – Baja egész népe nézte vasárnap esti 400-as döntőjét a tévékészülékek, na meg a hétvégi helyi ünnep alkalmából kifeszített óriáskivetítőn. Baja arca ugyanis a római bronzos színek után a vébé végére valósággal kivirult: igazi aranyarc lett belőle…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.