Élet-Stílus

Betiltották a szuperdresszeket

admin
admin

2009. 07. 29. 18:31

A vizes sportokat világszinten összefogó szervezet, a FINA technikai bizottsága, majd a vezető testület, a Büro után a nagyhatalmú végrehajtó bizottság is jóváhagyta a római vb alatt tartott ülésén, hogy úszásban 2010-től visszatérnek a hagyományos - de legalább is a nem űrtechnológiával, hanem ismét kizárólag klasszikus alapanyagból, nevezetesen textilből készülő - dresszek használatához.

A vb sajtóközpontjában írásban ugyan még mindig nem tették közzé a hivatalos döntést, de nem kétséges, hogy véget ér – ahogy azt Cornel Marculescu, a FINA igazgatója közölte a “vízügyekben” mindig jól értesült szakmai honlap, a swimnews.com szerint: – “legkésőbb áprilisban vagy májusban” az eddigi gyakorlat, vagyis a csodaviseletek, a sebességet fokozó high-tech mezek a jövő év tavaszán eltűnnek a világversenyek hivatalos “ruhatárából”.

A csodadresszek betiltása persze – ahogy megjelenésük óta egyfolytában – megosztja az úszóvilágot, az abszolút egyenlőség hívei tiszta szívből örülnek, hogy véget ér a gazdagokat segítő versengés a “technológiai dopping” területén, a másik tábor ugyanakkor sajnálattal szembesül az elkerülhetetlennel: a 17 hónapja – az első csodaviselet, a Speedo eddigi szuperfegyvere, az LZR Racer tavaly februári “hadbavetése” óta – megállás nélkül zuhogó világcsúcseső lezárulásával. Tudniillik a hagyományos versenyruhában nyilvánvalóan nem fognak tudni még napjaink “űrúszói” sem tömegével rekordokat gyártani.

A ruhagyártók – tetszik, nem tetszik – kénytelenek igazodni a FINA-verdikthez, viszont kérésük, hogy kapjanak haladékot az átállásra, meghallgatásra talált, így várhatóan 2010. január 1. helyett tavaszig tart a türelmi időszak, akkortól jöhetnek a “fecskekorszakot” idéző-visszahozó úszószerelések. Eltűnik a Speedo jóvoltából (?) villámkarriert befutott poliuretán – mint a vizet át nem eresztő, levegőt magában tartani képes, ez által a teljesítmény megnövelésére alkalmas alapanyag -, s az újfent egyszerűsödő, emberi léptékű dresszek kapnak polgárjogot.

A revolúcióra érkező válasz, a múlthoz való visszatérést jelentő “dresszügyi ellenforradalom” nyomán bizonyosan megtorpan majd a rekordhalmozás, amely jelenleg megállíthatatlan. A római vb úszóversenyeinek első három napján, szerdáig a Foro Italico központi medencéjében 15 világcsúcs született (szerda délelőtt pedig már a 16. is megvolt…), s ha ez hozzáadódik a tavalyi 108, meg az idén – Róma előtt – született további csaknem 30 csúcshoz, okkal sóhajthat fel megkönnyebbülten az, aki a gyártók különversenyében, a ruhákhoz kötődő úszóbizniszben nincs benne.

A dresszüzletben érintettek-érdekeltek mellett leginkább pedig maguk a csúcstartók szomorkodhatnak, hogy újabb magaslatokat a belátható jövőben már nemigen vehetnek be – egyfelől. Másfelől viszont, akik most a csúcsra jutottak, s a FINA-döntés hatályba lépéséig meg is őrzik státusukat, abban a tudatban vehetik magukra majd a régi-új textiles versenyszereléseket, hogy a dicsőséglistáról nagyon-nagyon sokáig nem fogják tudni törölni a nevüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.