Élet-Stílus

Megfogyatkoztak a turisták Spanyolországban

Spanyolországot tíz százalékkal kevesebb turista kereste fel júniusban, Görögországban 24 százalékkal kevesebbet költöttek a turisták májusban, mint egy évvel korábban.

A Spanyolországba látogató külföldiek száma májusban is 11,7 százalékkal csökkent éves szinten. A májusi és a júniusi visszaesés fő oka, hogy tavalyhoz képest kevesebb turista érkezett Németországból és Nagy-Britanniából. E két nemzet adja a Spanyolországba utazó külföldiek közel felét. Az idei első hat hónapban 23,6 millió külföldi látogatott Spanyolországba, 11,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A spanyol kormány arra számít, hogy a mostani, harmadik negyedévben is körülbelül 10 százalékkal kevesebb külföldi érkezik majd az országba. A külföldiek óvatosságát az Európa-szerte növekvő munkanélküliséggel magyarázzák.

A gyenge nyári idegenforgalmi szezonnal kapcsolatos aggodalmakat támasztotta alá a görög központi bank keddi statisztikája arról, hogy májusban 24 százalékkal kevesebbet költöttek a Görögországban pihenő külföldiek. Az idegenforgalomból származó bevétel májusban 824,2 millió euró volt, egy évvel korábban 1,09 milliárd euró. A nettó idegenforgalmi bevétel – amely a külföldiek által Görögországban elköltött pénz és a görögök által külföldön hagyott pénz egyenlege – 240 millió euróra csökkent májusban. Tavaly ez 878 millió euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik