Élet-Stílus

Bezárták a hulladéklerakókat

Bezárt az utolsó, a környezetre és az emberi egészségre veszélyt jelentő hulladéklerakó. Folyamatosan épülnek a modern, környezetbarát létesítmények, addig azonban a hulladék 20 százalékát az eddiginél távolabb kell vinni.

A hatóság közleménye szerint minden olyan, környezetszennyező hulladéklerakót bezártak, amelynek működése veszélyes lehet a légkörre, a vizekre és az emberi egészségre. 2009. július 16-áig 94 lerakót zártak be, 70 működik továbbra is, és még 14, modern technológiával készült, biztonságos lerakót adnak át a közeljövőben. Ebből 9 a régiek területén, de új helyen, 5 pedig egészen új helyszínen épül.

Erősen szennyeztek

Hulladékelhelyezési gondok ennek ellenére sehol nem adódnak: a bezárások miatt a keletkező hulladék 20 százalékát kellett ideiglenesen a jogszabályoknak megfelelő, közeli lerakókba átirányítani. Országon belül sehol nem kell 50 kilométernél messzebb szállítani a szemetet – emelte ki az FN kérdésére az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF).

Bezárt, rekultivációra váró lerakó Kőtelken (forrás: OKTVF)

Bezárt, rekultivációra váró lerakó Kőtelken (forrás: OKTVF)

A lerakók egyik nagy problémája volt, hogy nem voltak megfelelően szigetelve, így jelentős szennyezés szivárgott a talajba és a vizekbe. Ezek bezárását uniós irányelv alapján már a 2001-es hulladékgazdálkodási törvény írta elő. Az úgynevezett csurgalékvíz és hulladéklerakó-gáz ugyanis erősen károsíthatja a felszín alatti vizeket és a levegőt.

Megmérgezték a kutakat

A csurgalékvíz összetétele gyakran rosszabb, mint a legszennyezettebb szennyvízé, ezért annak talajba és a talajvízbe jutása veszélyezteti az ivóvízbázist, a felszíni és a felszín alatti vizek minőségét. A felszabaduló depóniagáz hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezek megfelelő kezelése hazánk üvegházhatású gáz kibocsátásának 20 százalékos csökkentését hozná.

Hulladéktippek

Hogyan csökkentheti otthonában a hulladék mennyiségét? Látogasson el az FN Hulladéktippek aloldalára.

A korábbi helytelen mezőgazdasági gyakorlat, a szennyvizek elszikkasztása mellett a lerakók szennyező hatása is hozzájárult ahhoz, hogy 50 év alatt a hazánk alatt lévő első vízadó réteg nagymértékben elszennyeződött. Eltűntek a „jóvizű” falusi ásott kutak, és helyettük a legkisebb faluba is vezetéken kell a tiszta vizet szolgáltatni.

Jelenleg 1100 hulladéklerakó rekultivációja folyik uniós pénzekből, továbbiak támogatása is várható. A törvény szerint hulladéklerakóval és a lerakott hulladékkal okozott környezet károkozás elévülési ideje a lezásárástól számított 30 év.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik