Élet-Stílus

Ahol tilos a szex „on the beach”

Törülközővel vagy napernyővel való helyfoglalás, monokinizés, csókolózás vagy éppen szeretkezés a homokban – ezek az ártatlannak tűnő cselekedetek egyes tengerpartokon komoly bírságokat (akár börtönbüntetést is!) vonhatnak maguk után. Ha nyáron a tengerpart felé vesszük az irányt, nem árt felkészülni a beach-tilalmakból, hiszen akár 1500-1800 eurós büntetés is sújthat minket.

Július eleje óta tilos a szex Spanyolország közkedvelt Tossa de Mar nevű Costa Brava-i strandján. A helyi önkormányzat ugyanis elfogadta a szexmentességről szóló határozatot, amely a település nyilvános helyeire (többek között a strandra is) vonatkozik. A városvezetők szerint a szexuális aktivitás sérti a helyiek megfelelő strandhasználathoz való jogát. Azok a párok, akik megszegik az előírást, 400-1800 euróig terjedő pénzbírságra számíthatnak. A helyi rendőrség különösen a nyári szezonban, elsősorban az éjszakai órákban ügyel fokozottan a szextelenítési határozat betartatására.

Nemcsak a szex terén szigorítottak be július óta a spanyol hatóságok a tengerpartokon, hanem a bulizásról és az alkoholfogyasztásról is szigorúbb előírások léptek életbe Las Arenas, La Malvarrosa és El Saler strandjain. Ha egy szülő felügyelet nélkül engedi be a tengerbe a gyermekét, akár 750 euró kifizetésére kötelezhetik, míg az a fürdőző, aki a piros zászló (azaz a fürdőzési tilalom) ellenére is beleugrik a vízbe, akár 1500 eurós bírságot is kaphat. Mindezeken kívül a spanyolok a tengerparti bulizókra is kíméletlenül lecsapnak: tilos a hangos zene és a kiskorúak alkoholfogyasztása.

(forrás: sxc)

Sok strandon megbüntetik a monokinizőket (forrás: sxc)

Ahol börtön jár a szexért

Az emirátusbeli Dubaiban azonban szigorúbban lakolnak meg azok, akiket pásztorórán kapnak a beach-en. A gigaépítkezéseivel büszkélkedő öböl menti városban kemény szabályok vonatkoznak mind a helyiekre, mind pedig a külföldiekre. Akár a nyilvánosság előtti csókolózásért is letartóztatják a párokat, egy tengerparti forró szexért pedig többéves börtönbüntetést is kiróhatnak. Erre már akadt is példa: tavaly két brit vádlottra három hónapos elzárást szabtak ki. A vád szerint a 37 éves Michelle Palmer és a nős, 34 éves Vince Acors egy nyilvános strandon szeretkezett Dubaiban. A “szextettet” még az a tény is súlyosbította, hogy nem voltak házasok, ráadásul mindezt ittas állapotban követték el, ami Dubaiban ugyanúgy tiltott, mint a házasságon kívüli szerelmi kapcsolat (különösen strandon). A több hónapig elhúzódó ügy végére a dubai fellebbviteli bíróság tett pontot: felfüggesztette a büntetést, a „sex on the beach”-pár pedig fellélegezhetett, csupán az országból utasították ki őket.

Törülközőt csak törülközésre

Az olaszországi Liguria tartomány tengerparti strandjain a szexnél jóval ártatlanabb „bűnért” is pénzbírságot kaphatunk. Minimum 1000 euróra büntetik azokat, akik törülközőjükkel vagy napernyőjükkel helyet foglalnak maguknak a homokban. Sok helybéli és turista ugyanis már kora reggel (megelőzve a fürdőzők tömegét) kimegy a partra, hogy birtokba vegye napernyővel, nyugággyal vagy törülközővel a legelőnyösebb részeket. A szemfüles őrök azonban az éjszakára kint hagyott napernyőkre és nyugágyakra is lecsapnak: begyűjtik, és ha valaki vissza akarja őket szerezni, annak legalább 200 eurót kell fizetnie. Több család már tiltakozott a polgármesternél a szigorú intézkedés ellen. Azonban nemcsak az „illegális helyfoglalók” aranykora ért véget: a mozgó árusokat 5 ezer euróra büntetik, az orvhorgásznak pedig nemcsak elkobozzák a teljes felszerelését, hanem még 1000 eurós pénzbírság megfizetésére is kötelezik.

(forrás: sxc)

Kisgyerek csak fürdőruhában és felügyelettel (forrás: sxc)

Nem a monokinire

A fedetlen keblekkel való fürdőzést és napozást sem nézik mindenhol jó szemmel: Kenyában börtönbüntetés vár, Malajziában akár 3 évre is elítélhetik a meggondolatlan turistát. Thaiföldön és Dél-Afrikában ugyancsak szigorúan nézik a monokinizést. Nemcsak a muszlim országokban, hanem még az USA-ban (kivétel Miami, Florida) is megbüntetik a fürdőruha felsőrésze nélkül fürdőzőket. A tengerentúlon a kisgyerekekkel sem tesznek kivételt: még a kislányoknak is kell felsőt viselniük a strandon.

ahol tilos a monokinizés:

– Korzika (körülbelül 150 eurós bírság)
– Mexikó (egy-két kivételtől eltekintve, pl. Oaxaca strandja)
– Hongkong
– India
– Egyiptom (már a bikinit sem nézik jó szemmel)
– Thaiföld
– Malajzia
– Maldív-szigetek
– Indonézia
– Tunézia (még a szállodai medencénél is tilos)
– Kenya
– Dél-Afrika

Bár Capri szigetén a strandokon elfogadott a monokinizés, azonban a városban igen komoly öltözködési és viselkedési szabályok uralkodnak. Akár 250 eurós büntetés is sújthatja azt a férfit, aki meztelen felsőtesttel közlekedik Capri közterein, valamint azt a nőt, aki a strandon kívül is fürdőruhában sétál.

ahol megengedett a monokinizés:

– Horvátország
– Ausztrália
– Dominika (egyes helyeken)
– Jamaica
– Görögország (elsősorban a turisták által látogatott részeken)
– Olaszország
– Franciaország

Ajánlott videó

Olvasói sztorik