Élet-Stílus

Szávay megnyerte a budapesti tornát

A negyedikként rangsorolt Szávay Ágnes nyerte a 220 ezer dollár összdíjazású, GDF Suez Grand Prix Budapest elnevezésű salakpályás női tenisztornát, miután a vasárnapi döntőben három játszmában győzött az első helyen kiemelt svájci Patty Schnyder ellen.

Zsúfolásig megtelt a Római Teniszakadémia centerpályája a vasárnapi fináléra. Az összecsapás előtt szép ünnepség keretében “keresztelőt” tartottak, amelyen Márky Jenő a létesítmény tulajdonosa, a torna igazgatója Asbóth Józsefről, minden idők egyik legjobb magyar teniszezőjéről nevezte el a stadiont.

A 31 perces első játszmában remekül kezdett a harminc esztendős svájci, Szávay viszont nagyon sok hibával játszott. A magyar szórta a kettőshibákat, labdái hol az alapvonalon túlra szálltak, hol pedig a hálóban kötöttek ki. Schnyder gyorsan brékelt és alig telt el húsz perc, máris 5:1-es előnyhöz jutott. Szávaynak már csak a szépítésre futotta az erejéből és ekkor még úgy tűnt, gyorsan és magyar szempontból negatívan zárul a meccs. A hazai kedvenc azonban másképp gondolta.

Szávay megnyerte a budapesti tornát 1

A mintegy 3500 néző (!) fergeteges bíztatása közepette remekül kezdte a második szettet, a harmadik játékban elnyerte riválisa adogatását, hinni kezdett abban, hogy nyerhet. Hol nehezebben, hol pedig könnyebben, de hozta az adogatásait, majd 5:4-es vezetésénél kihasználta a második szettlabdáját és ezzel kiegyenlített.

A mindent eldöntő harmadik játszmában Szávay azonnal brékelte Schnydert, aki egyre jobban megzavarodott, sokat hibázott. Nem tudni, mi idegesítette jobban: talán a szél, talán a saját (bal)keze, esetleg az, hogy Szávay remekül teniszezett. A magyar az ötödik játékban is brékelte a svájcit, majd 1 óra 47 perc elteltével 5:1-nél két meccslabdához jutott. Egyiket sem tudta kihasználni, de aztán a saját adogatásánál újabb két mérkőzéslabdája volt és ekkor már az első bejött.

“Szeretném megköszönni a közönségnek, hogy ennyien kijöttek, nem gondoltam, hogy tele lesz a centerpálya. Nagy élmény volt itthon játszani” – mondta a meccs után Szávay. “Gratulálok Áginak, ma túl jó volt, erőteljesen teniszezett” – fogalmazott a legyőzött Schnyder.

Győzelméért Kiskunhalas szülötte 280 ranglista-pontot és 37 ezer dollárt kapott. Hétfőtől várhatóan 10 helyet javítva a 27. lesz a női világranglistán.

Budapest, női torna, egyes, döntő:
Szávay Ágnes (4.)-Patty Schnyder (svájci, 1.) 2:6, 6:4, 6:2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik