Élet-Stílus

Megnyirbálták a sztrádafelújításokat

A költségvetési megszorítások miatt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2009-ben kevesebbet költhet fenntartási munkálatokra. A forgalmat korlátozó munkálatokkal mindenesetre a Forma 1-es Magyar Nagydíjig készen akarnak lenni.

Az autóálya-kezelő a tavalyi évhez viszonyítva 4,1 milliárd forinttal kevesebbet, várhatóan nettó 3,3 milliárd forintot fordít a gyorsforgalmi úthálózat fenntartására. Ebből a tervek szerint összesen mintegy 1,7 milliárd forint jut burkolatfelújításra, közel 800 millió forint hídfenntartásra és 380 millió forint az úttartozékok rekonstrukciójára, a fennmaradó összeg pedig az egyéb fenntartási feladatokat fedezi.

Az idei programpontok közül három jelentősebb beruházást érdemes kiemelni. Az első az M0-s autóút déli szektorának bővítésével kapcsolatban felmerült fenntartási munkálatok összességét jelenti. Ide tartozik az M0-s autóút M0-M7 és diósdi csomópontjának felújítása, valamint néhány erősen nyomvályúsodott pályaszakasz javítása. Ezek kivitelezése már elkezdődött, a munkák befejezése decemberre várható.

Ugyancsak nagy feladatnak számít az M2-es autóút nagy felületű burkolatjavítása a 22-32,7 km-szelvények között, melynek során a szakasz kopórétegét cserélik ki. A jelentős forgalomkorlátozással járó munkálatok szeptemberben kezdődnek, és várhatóan október végéig tartanak.

Felújítások 2009 nyarán. (forrás:ÁAK)

Felújítások 2009 nyarán. (forrás:ÁAK)

Több szakaszon folytatódik tovább az M3-as autópálya burkolatfelújítása. Az itteni munkálatok érdekessége, hogy a burkolat cseréjét és újjáépítését az úgynevezett meleg remix technológia segítségével végzik majd. Ennek során a korábbi aszfaltréteg felmart darabjait speciális gépek segítségével összezúzzák, és az így keletkezett zúzalékot az új burkolatba dolgozzák, ami költség- és anyagtakarékos megoldás, és környezetvédelmi szempontból is jelentősége van.

A munkálatok lebonyolításának időpontjait a tervkészítők a Forma-1 Magyar Nagydíjához igazítva állapították meg, így a verseny idején nem lesz olyan építkezés, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton jelentős forgalomkorlátozással járna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik