Élet-Stílus

Megnyirbálták a sztrádafelújításokat

admin
admin

2009. 07. 06. 11:34

A költségvetési megszorítások miatt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. 2009-ben kevesebbet költhet fenntartási munkálatokra. A forgalmat korlátozó munkálatokkal mindenesetre a Forma 1-es Magyar Nagydíjig készen akarnak lenni.

Az autóálya-kezelő a tavalyi évhez viszonyítva 4,1 milliárd forinttal kevesebbet, várhatóan nettó 3,3 milliárd forintot fordít a gyorsforgalmi úthálózat fenntartására. Ebből a tervek szerint összesen mintegy 1,7 milliárd forint jut burkolatfelújításra, közel 800 millió forint hídfenntartásra és 380 millió forint az úttartozékok rekonstrukciójára, a fennmaradó összeg pedig az egyéb fenntartási feladatokat fedezi.

Az idei programpontok közül három jelentősebb beruházást érdemes kiemelni. Az első az M0-s autóút déli szektorának bővítésével kapcsolatban felmerült fenntartási munkálatok összességét jelenti. Ide tartozik az M0-s autóút M0-M7 és diósdi csomópontjának felújítása, valamint néhány erősen nyomvályúsodott pályaszakasz javítása. Ezek kivitelezése már elkezdődött, a munkák befejezése decemberre várható.

Ugyancsak nagy feladatnak számít az M2-es autóút nagy felületű burkolatjavítása a 22-32,7 km-szelvények között, melynek során a szakasz kopórétegét cserélik ki. A jelentős forgalomkorlátozással járó munkálatok szeptemberben kezdődnek, és várhatóan október végéig tartanak.

Felújítások 2009 nyarán. (forrás:ÁAK)

Felújítások 2009 nyarán. (forrás:ÁAK)

Több szakaszon folytatódik tovább az M3-as autópálya burkolatfelújítása. Az itteni munkálatok érdekessége, hogy a burkolat cseréjét és újjáépítését az úgynevezett meleg remix technológia segítségével végzik majd. Ennek során a korábbi aszfaltréteg felmart darabjait speciális gépek segítségével összezúzzák, és az így keletkezett zúzalékot az új burkolatba dolgozzák, ami költség- és anyagtakarékos megoldás, és környezetvédelmi szempontból is jelentősége van.

A munkálatok lebonyolításának időpontjait a tervkészítők a Forma-1 Magyar Nagydíjához igazítva állapították meg, így a verseny idején nem lesz olyan építkezés, amely a hazai gyorsforgalmi úthálózaton jelentős forgalomkorlátozással járna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.