Élet-Stílus

Átverik a turistákat Prágában

A turistáknak állított "csapdák" listáját tette közzé a Prague-Stay.com. Az angol nyelvű portál felsorolja, milyen alacsony színvonalú és drága idegenforgalmai programok várnak a gyanútlan külföldire az UNESCO világörökség listáján szereplő Prága belvárosában.

A listán található a kísérteteket és legendákat bemutató Museum Mysteria Pragensis vagy a panoptikum. A turisták zsebére utazó szolgáltatók és létesítmények kilenctagú toplistájának első helyén a prágai taxisok állnak, akik az útikönyvek figyelmeztetése szerint is gyakran becsapják az utast. Az Óváros téren működő taxishiénák, akik 100 koronát is elkérnek a gyanútlan utastól a szokásos kilométerenkénti 28 koronás tarifa helyett, most új trükköt eszeltek ki: a kocsikat AAA-jelzéssel látják el, ami a megbízható taxivállalat logója.

A “kétes nevezetességek” listáján szerepel a barnasöréről évszázadok óta híres U Fleku söröző is, amelyben a portál szerint a turisták közepes minőségű ételt, túl drága sört és “mesterséges hangulatot” kapnak a pénzükért. A listán szerepel a panoptikum is, ahol a prágai születésű Franz Kafka zsidó író szélesen mosolyogva áll az első csehszlovák kommunista államfő, Klement Gottwald mellett, a híres cseh popénekes, Karel Gott viaszmása pedig a szovjet diktátor, Sztálin szomszédja. Az Óvárosházától és annak csillagászati órájától, Prága egyik legszebb nevezetességétől csupán néhány méterre áll a bizarr Sex Machines Museum, csillagászati – 250 koronás – belépődíjjal.

A portál nem kíméli az egyik legkedveltebb idegenforgalmi látványosságot, a híres “királyi utat” sem, amelyen a cseh királyok koronázási menete valaha az Óvárosból a Hradzsinban lévő Szent Vitus-székesegyházba vonult. A középkori utcák ugyanis tömve vannak zavaró és giccses szuveníreket áruló boltokkal, amelyeknek – akár az orosz Matrjoska-babáknak – semmi közük Prágához.

A weboldal ugyanakkor megjegyzi: az említett hiányosságok ellenére régi házaival és szűk utcácskáival Prága továbbra is romantikus város.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik