Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégére: Kovászosuborka-leves és gerslis lecsó

A hétvégén a Kistücsök séfje, Jahni László ajánl menüt az FN olvasóink: Kovászosuborka-leves; Gerslis lecsó házi lecsókolbásszal; Almás pite málnahabbal.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Most a Balaton egyik legjobb éttermének tartott Kistücsökből Jahni László ad tanácsot olvasóinknak. Az utóbbi időben már adódott alkalom a kánikulai napokon, hogy igazi jó kapros, fokhagymás kovászos uborkát készítsünk, aminek a leve is igazán finom hűsítő. Ezt vette alapanyagnak szakácsunk, aki igazán különleges kaporhabbal dobja fel a hideg levest. A lecsóhoz is találunk már igazán érett paradicsomot, és finom paprikát. Jahni László ahhoz is ad tanácsot, hogy mit tegyünk a nyári csemegébe, ha nem akarjuk az élelmiszeripar nem éppen minőségi tömegtermékét, a lecsókolbászt használni. Végül a lezáró desszert is igen üde nyárias finomság a zöldalma savanykásságával és a málnahab légiességével.

Kovászosuborka-leves

Hozzávalók 4 főre

Leves:
40 dkg kovászos uborka (a levéből 2dl)
2 dl tejföl
4 db jégkocka
4 teáskanál extra szűz olívaolaj
Egy csokor petrezselyemzöld
Kaporhab:
Egy csokor kapor
Egy dl zöldség alaplé
2 dl tejszín
Egy lapzselatin
Só, bors, cukor

A hozzávalókat az olívaolaj nélkül összeturmixoljuk, aprólyukú szűrőn keresztül simára szűrjük. Ezután a turmixszal bele dolgozzuk az olívaolajat is. Betétnek kaporhabot készítünk. Egy dl zöldség alaplevet, és egy kis csomag kaprot összeturmixolunk. Adjunk hozzá 2 dl tejszínt, 1 lapzselatint. Öntsük az egészet habszifonba, majd tekerjünk rá egy habpatront. Tálaláskor lehetőleg előre behűtött tányérba adjuk az asztalra úgy, hogy a hideg levesbe a habszifonból kis galuskahajókat nyomjunk. A tikkasztó hőségben igazi üdítő leves.

Mit főzzek a hétvégére: Kovászosuborka-leves és gerslis lecsó 1

Gerslis lecsó házi lecsókolbásszal

Hozzávalók 4 főre

10 dkg füstölt szalonna
15 dkg vöröshagyma
Egy teáskanál fűszerpaprika
8 db paprika
4 db lecsónak való paradicsom
10 dkg árpagyöngy (gersli)
40 dkg sertéstartja
25 dkg sertés tokaszalonna
10 dkg sertésbörke
10 dkg borjúlábín
2 gerezd fokhagyma
Só, bors – ízlés szerint

A megpirított szalonnával, az apróra vágott vöröshagymával, a fűszerpaprikával, a felaprított paprikával és paradicsommal készítsünk jó ízű lecsót.

A házi kolbászhoz a tarját a tokaszalonna felével kislyukú darálón átdaráljuk, ha van gyorsaprítógépünk, pépesíthetjük is vele. Beletesszük a puhára abált, apró kockára vágott maradék szalonnát, a bőrkét és a borjúlábínt. Ízesíthetjük sóval, borssal, fokhagymával és nagyjából a hús 10 százalékának megfelelő mennyiségű vizet keverünk hozzá. Betekerjük hőálló fóliába, de bélbe is tölthetjük.

Mit főzzek a hétvégére: Kovászosuborka-leves és gerslis lecsó 1

Ha kész, a lecsóban főzzük meg a gerslivel együtt. Esetleg füstölt kolbászt is főzhetünk bele. Amikor minden hozzávaló megpuhult, tálalhatjuk.

Almás pite málnahabbal

Hozzávalók 4 főre

Tészta:
12,5 dkg liszt
Negyed csomag sütőpor
1 tojás sárgája
36 g cukor
65 g vaj
25 g tejföl
Negyed citrom reszelt héja
Töltelék:
1 db zöldalma
75 dkg reszelt alma
Egy kávéskanál fahéj
30 g cukor
5 dkg búzadara
Málna espuma:
12,5 dkg méz
8 dkg cukor
15 dkg málna
1 lapzselatin

A tésztához a vajat a liszttel összemorzsoljuk, és hozzákeverjük a többi alapanyagot. Rátesszük a tölteléket a zöldalma nélkül. Sütés 175 Celsius-fokon. 32 percig sütjük alufóliával letakarva. Ha megsül a zöldalmát a tetejére helyezzük vékony szeletekben.

A málnahabhoz (espuma), a málnát a mézzel, a cukorral összefőzzük, és szűrőn vagy szitán átpasszírozzuk. Az előtte hideg vízbe áztatott és kicsavart lapzselatint beleolvasztjuk, belekeverjük a langyos folyadékba. Habszifonba töltjük és egy patront nyomunk bele.

Az zöldalmaszeletekkel borított almás pitét téglalapokra vágjuk. A málnahabot külön edénykében adjuk hozzá.

Mit főzzek a hétvégére: Kovászosuborka-leves és gerslis lecsó 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik