Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Volt fesztivál vagy Ál/Arc

Sopron nagy nevekkel, Szeged és Füred szép hagyományokkal, Szentendre kortárs művészettel, Budapest pedig ingyenes programokkal vár a hétvégén.

Programajánlónkban olyan szép régi hagyományok folytatására invitálunk mindenkit, amilyen az 1934 óta megrendezett Kékszalag vitorlásverseny, az 1931 óta indult Szegedi Szabadtéri Játékok, vagy a 2000 éve úszó sárkányhajók versenye. A legnagyobb nevek azonban a hétvégén biztosan az ország nyugati csücskében Sopronban, a Volt Fesztiválon koncentrálódnak a hétvégén. Még azoknak is találtunk minőségi kulturális programot, akik nem tudnak mostanában pénzt áldozni a kultúrára, szórakozásra. Tehát minden arra mutat, hogy kidugjuk otthonról az orrunkat. Ha azonban erre mégsem lennénk hajlandók, akkor pár jó filmet is találtunk a tévében.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, július 3.

Pénteken indul Európa leghosszabb távú és legrégebbi tókerülő versenye, a Kékszalag. A pénteki rajtnál vitorlát bontó félezer hajó mindenképpen megéri a látványt, ha nem is ülünk egyikben, hogy belülről lássuk, magunk is megtapasztaljuk, hogy milyen is ha a vízen ér az alkony valahol Badacsony és Keszthely között. Az ország egyik legnagyobb tömeget megmozgató sportversenyére már a hagyományai miatt is érdemes elmenni. Az elsőt ugyanis 1934-ben rendezték, és mindössze 21-en indultak el rajta. Később még 1944-ben is elrajtolt a futam, amikor már kérdéses volt, hogy egy-két Budapest felé tartó amerikai gép nem tesz-e egy kis kitérőt a fehér vitorlák felé. Idén az eredeti kiírás eszméjéhez híven korlátozás nélkül minden vitorlás indulhat, hogy kiderüljön, melyik a leggyorsabb.

A hőskor (Forrás: www.kekszalag.hu)

A hőskor (Forrás: www.kekszalag.hu)

Persze a Volt Fesztivál sem megkerülhető a hétvégén. A soproni kempingben székelő rendezvény pénteki sztárja a Freestylers és a Tankcsapda mellett Laurent Garnier. A DJ, producer, lemezkiadó tulajdonos, french electro legenda az utóbbi években a jazzel kacérkodik. Várhatóan a legutóbbi, 2007-es Public Outbrust című munkájához fog leginkább hozzányúlni, és bemutatni a kétkedőknek, hogy az elektronikus zenét is lehet igényesen művelni.

A Szegedi Szabadtéri Játékok ugyancsak nagy hagyományokkal bír. Ötletét először 1926-ban Juhász Gyula, a szegedi költő vetette fel. A „főpróbára” a lehetőséget a Fogadalmi Templom felszentelésére rendezett ünnepségsorozat adta 1930 őszén. Az árkádsorral körbevett templomtér kiváló akusztikájával ideális helyszínnek bizonyult a szabadtéri színielőadások megrendezésére. Az első előadásra – Magyar Passió – 1931. június 13-án került sor. Ezt követően a szabadtéri előadások töretlen sikerrel minden év nyarán Szeged fő attrakcióját jelentették. A sikersorozatnak a II. világháború vetett véget, az 1939-es nyár után 20 évig csöndes lett a tér. Most pénteken és szombaton Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettjét mutatják be.

Szombat, július 4.

A gazdasági válság idején talán még jobban felértékelődik egy olyan igényes ingyenes rendezvény, mint a Tér-Film-Zene Fesztivál. Az ingyenes megakertmozikban jórészt gyermek- és animációs, valamint játékfilmek, tévéjátékok szerepelnek. Az ezévi filmkavalkád között emlékezhetünk az idén elhunyt Bacsó Péterre, de mindenképpen említést érdemel, hogy a bemutatott filmek között tudhatjuk Sándor Pál és Makk Károly filmjeit is. Külön érdekesség az este tíz óra utáni „mozis időutazás”, amikor a némafilmek vetítésére kerül sor. A budapesti programok szervezői nem csak a mozirajongókra gondoltak. A fesztivál ideje alatt olyan igényes zenei produkciók hallhatók, amelyekért máskor nem kevés pénzt kellene kifizetni. Most szombaton például Kapócs Zsóka Karády-dalokat énekel a Westend tetőteraszán.

Forrás: kapocszsoka.hu

Forrás: kapocszsoka.hu

Művészeti hízókúrára mehetünk Szentendrére péntektől vasárnapig. A SZAFT – Szentendre Art Fest, a város művészeti hagyományait folytatja, ugyanakkor azt megújítani is igyekszik a képző-, iparművészeti és design műfajában. Ekkor Szentendre belvárosának külső és belső terei, múzeumai, kiállító helyiségei, kulturális és civil színterei, kávéházai, éttermei, utcái művészeti térré alakulnak, hogy helyet adjanak a különböző alkotói aktivitásnak. Ezen a hétvégén a városba látogató különös kortárs művészeti megmozdulások, akciók részesévé válhat. A képző- és iparművészet mellett a társművészetek zenei, színházi, irodalmi, filmes, táncos programokkal képviseltetik magukat.

A Volt zárónapjára is érdemes elmenni. Látni kell ugyanis, hogy az amerikai botrányhős, Marilyn Manson miért is verte ki a biztosítékot a hazai erényőrök körében. Valóban az apokalipszis lovasai közül énekel majd egy a színpadon? Ezt saját szemünkkel kell látnunk. Emellett persze nem elhanyagolható, hogy fellép (igaz matinéidőpontban) a húzós bulikra késztető !Deladap, és Magyarország egyik (ha nem a) legjobb zenekara, a Quimby is. Persze a Funky megkerülhetetlen együttesét, az Earth Wind & Fire-t itt sem érdemes megkerülni.

Vasárnap, július 5.

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít. A rendezvényekhez és versenyekhez a hajókat világszerte a rendezők biztosítják. A különböző színű sárkányfejek, farkak, hajótestek, mezek és a dobok ütemes ritmusa adja a sárkányhajóélményt. Kínában közel 2000 évre nyúlik vissza a hagyomány, míg nálunk Magyarországon az első klub 1997-ben alakult. Most szombaton és vasárnap Budapesten, a Lágymányosi-öbölben nézhetjük meg a sárkányok versenyét.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Most hétvégén ismét elfoglalhatják a gyalogosok a Lánchidat. Délelőttönként 11 órától, a hazai komoly- és világzenei élet ifjú tehetségei mutatkoznak be, valamint gyermekelőadásokat tekinthetnek meg a hídra látogatók. Minden hétvégén 16 és 22 óra között mutatkoznak be a legkiválóbb zenészek és művészek a Lánchíd budai és pesti hídfőjénél. A megpihenni vágyók a vendéglátó pavilonoknál hűsített italokkal, gasztronómiai ínyencségekkel csillapíthatják szomjukat és étvágyukat. Kávézóval, koktél- és gyümölcsbárral, valamint kiegészítő programokkal (nosztalgiafotóssal, trillással stb.) is találkozhatnak az arra járók.

Gyermekprogramokra

Mivel az előző heti Gyerek Sziget programjait elmosta az özönvíz, most az utolsó hétvégén duplán készülnek a szervezők. Lesz Kaláka, Alma, karate, Lúdas Matyi, Grimm testvérek, hatha jóga. Faliba-Galiba Cirkusz, Meseposta. Az Alakuló rétre a katonaság egy különleges, máig élő osztaga, a huszárok érkeznek és tartanak bemutatót szombaton és vasárnap. A gyerekek megismerkedhetnek a lovak ápolásával, és ha kiállják a huszárpróbát, akkor fel is ülhetnek valamelyik paripára. Az Ability Parkben a látássérültek, siketek, mozgássérültek és értelmi fogyatékosok által bemutatott játékok segítségével tudhatnak meg a kicsik többet a fogyatékos embertársaink életéről. A játéktárban tapintásra, szaglásra, hallásra hagyatkozva játszható memóriajátékok találhatók, megismerkedhetnek a Braille-abc alapjaival és a Braille-írógép működésével is, és elsajátíthatják a jelnyelvi abc alapjait.

Moziba

A mozipremierek között szerdától fut a Jégkorszak 3., de megnézhetünk egy vérbeli akciófilmet (Crank 2. – Magasfeszültség), egy belga romantikus komédiát (Moszkva, Belgium) és egy rendhagyó, megdöbbentő, székhez szögező, horrorszínezésű svéd drámát (Engedj be!).

Bővebben >>

Menjek vagy maradjak: Volt fesztivál vagy Ál/Arc 4

Kiállításra

Minden idők egyik legnagyobb fotográfusa, a magyar származású Robert Capa életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílt a Ludwig Múzeumban csütörtökön. A tárlat, úgy tűnik, kiemelten fontos a kormánynak: Hiller István mutatta be a sajtónak.

Bővebben >>

Menjek vagy maradjak: Volt fesztivál vagy Ál/Arc 4


Maradjak… … tévézni

Péntek, július 3.
23:05
m1

Ördöggerinc

Guillermo Del Toro filmdrámája 1939-ben játszódik Spanyolországban. A véres polgárháború végén Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a maradék köztársasági erőket. A tízéves Carlost, egy meggyilkolt republikánus harcos fiát apja bajtársai egy isten háta mögötti árvaházba viszik. Az igazgatónő, Carmen és a tanár, Casares professzor a köztársasági erőkkel szimpatizáltak, ezért befogadják a kisfiút. Nehezen tudja megszokni új környezetét, főleg Jacintót, a durva gondnokot. Ráadásul éjjelente egy régi lakó, Santi szelleme kísérti Carlost. Az udvaron egy óriási fel nem robbant bomba emlékeztet a halál közelségére. Franco katonái nincsenek már messze, a szellem vészjósló hangja pedig egyre erősebb.

Menjek vagy maradjak: Volt fesztivál vagy Ál/Arc 4

Szombat, július 4.
21:05
RTL Klub

Ál/Arc

John Woo csavaros akciófilmjében mind John Travolta, mind Nicolas Cage megmutatja, hogy nem csak az arcuk bemutatása miatt veszik fel a nagy gázsit, de még azt is hitelesen képesek eljátszani, hogy kicserélik egymásét. Sean Archer (John Travolta) FBI-ügynök élete legőrültebb akcióját hajtja végre, amikor orvosi beavatkozással arcot cserél gyűlölt ellenségével, a kómába esett Castor Troy-jal (Nicolas Cage). A megszállott ügynök így próbálja kiszedni a kegyetlen terrorista öccséből, hová rejtették a várost fenyegető bombát. Csakhogy időközben az arc nélküli Troy magához tér, és bosszúra éhesen Archer arcával távozik a kórházból.

Menjek vagy maradjak: Volt fesztivál vagy Ál/Arc 4

Vasárnap, július 5.
22:50
Duna Televízió

Forró zápor

Az Antonio Banderas rendezésében készült filmben a 70-es évek Spanyolországában, egy forrón perzselő nyáron három fiú elindul a férfivá válás útján. Szerelem, vágyakozás, szenvedély, megcsalás és megcsalatás teszi felejthetetlenné és sorsformálóvá ezt a nyarat mindannyiuk számára. Miguelitót annyira megérinti műtétje során megtapasztalt halálközeli élménye, hogy elhatározza, költő lesz. Döntése mindenkire másképpen hat, és magára vonja a város egyik legszebb lányának a figyelmét is…

Menjek vagy maradjak: Volt fesztivál vagy Ál/Arc 4

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik