Élet-Stílus

Bővült a világörökségek listája

A brüsszeli Stoclet-palota, a spanyolországi Herkules-torony, La Chaux-de-Fonds és Le Stocle svájci város is felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listájára.

A Világörökség Bizottsága (VÖB) ugyancsak a világörökség részének nyilvánította a walesi Pontcysyllte akvaduktot és vízvezetéket, csakúgy mint a kelet-franciaországi Salin-les-Bains egykori sóbányáit a már 1982 óta a világörökséghez tartozó Arc-et-Senans-i királyi sólepárló részeként. Összesen 27 természeti vagy kulturális helyszín verseng azért, hogy felkerüljön a világörökségek listájára, amelynek összesen 878 tagja van, 145 országban 679 kulturális, 174 természeti és 25 vegyes jellegű hellyel.

A walesi Pontcysyllte akvadukt már a listán (forrás: wkipedia)

A walesi Pontcysyllte akvadukt már a listán (forrás: wikipedia)

A bizottság pénteken nyolc jelölést fogadott el, így listára került egyebek között a Watt-tenger, a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíksága és az észak-olaszországi Dolomitok, a buddhista templomairól ismert kínai Vutaj (Wutai) -hegy, a Zöld-foki Köztársaság fővárosának, Praiának a történelmi városrésze, a Cidade Velha (Öreg Város), a Burkina Faso-i Loropéni romok, az iráni Sustar történelmi hidraulikus vízrendszere, a dél-koreai Joseon-dinasztia királyi sírjai.

A tanácskozás csütörtöki ülésén törölték az Elba-folyóvölgy drezdai szakaszát a kulturális világörökségek listájáról, mert a barokk belváros látképét hamarosan egy négysávos, 635 méteres híd fogja zavarni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik