Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégére – Kakascomb és meggyes pite

A hétvégére a Bock Bisztró séfje kínál menüt az FN olvasóinak: Zöldbableves burgonyagombóccal, Kakascomb meggymártással, Fordított meggyes pite.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztro rovatában olvashatják.

Ezen a hétvégén az Erzsébet körútról a Bock Bisztró séfje, Bíró Lajos ad tanácsot a FigyelőNet olvasóinak. Már örülhetünk, hogy itt van a piacokon a zöldbab és a meggy. A zöldbabból egy finom tejfölös levest készítünk, amit a roppanós jégsaláta és a kapor tesz egyedivé. A kakascombot konfitáljuk, így nem árt, ha ezt egy nappal előbb előkészítjük. Végül a desszert egy egészen egyszerű és üdítően savanykás pite, amely kifejezetten jól esik ilyenkor nyár elején.

Zöldbableves burgonyagombóccal

Hozzávalók 4 főre

1 fej főzőhagyma
10 dkg vaj
30 dkg zöldbab
450 dkg (nagy doboz) tejföl
Negyed jégsaláta
20 dkg burgonya
Egy kanál liszt
Egy tojás
2 evőkanál olívaolaj
2 szál kapor
20 dkg kenyérszalonna
Só – ízlés szerint

A hagymát apróra vágjuk, és a vajban megdinszteljük, majd a zöldbabot megpirítjuk ezen. Felöntjük egy liter vízzel. Puhára főzzük, és tejfölös liszttel behabarjuk. A leves negyedét kivesszük, és külön leturmixoljuk.

A burgonyát megfőzzük, áttörjük, tojással, sóval, egy kanál liszttel összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle, és a levesben kifőzzük. A jégsalátát vékony csíkokra szeleteljük, és apróra vágott kaporral, valamint az olíva olajjal elkeverjük.

Mit főzzek a hétvégére – Kakascomb és meggyes pite 1

Tálaláskor a leves tetejére tesszük az olajos-kapros jégsalátát, erre halmozzuk rá a kanálnyi tejfölt és az apróra vágott és megpirított kenyérszalonnát, azaz pörcöt.

Kakascomb meggymártással

Hozzávalók 4 főre

4 db egyenként 30-35 dkg-os kakascomb
50 dkg sárgarépa
25 dkg fehérrépa
Csokor petrezselyem
80 dkg burgonya
20 dkg vaj
50 dkg meggy
45 dkg (nagy doboz) tejföl
Egy evőkanál liszt
10 db szegfűszeg
Egy rúd fahéj
Egy teáskanál keményítő
1 kg libazsír

A kakascombokat erős tűzön a serpenyőben fehéredésig elősütjük. A konfitáláshoz a egy olyan edényt keressünk, amelyben pont elférnek a combok és a leveszöldségek, és csak kevés helyet kell zsírral úgy kitölteni, hogy ellepje azokat. Helyezzük be a combokat és a megtisztított, felaprított zöldségeket, és öntsük fel a felolvasztott zsírral. 80 Celsius-fokos sütőben 12 órán keresztül konfitáljuk. A sütő helyett a legkisebb gázrózsán is készíthetjük az ételt, de akkor a gázlángnak azt a fokozatát kell megtalálnunk, ahol már-már elaludna, épphogy csak egy kis őrláng égjen. A 80 fokos hőmérsékletet egy húshőmérővel is ellenőrizhetjük, amelyhez egészen olcsón hozzá lehet jutni egy lakberendezési áruházban is.

Mit főzzek a hétvégére – Kakascomb és meggyes pite 1

Ha elkészült kivehetjük a combokat, a zsírt átszűrhetjük, és visszatehetjük a kakascombokat. Ha lehűlt, így akár hetekig tárolhatjuk a hűtőben, vagy akár tovább is, ha a zsírt elválasztjuk az alatta lévő szafttól, amelyből mellesleg igen finom szószt is készíthetünk.

Mindenesetre ha a kakascombokat kivesszük a zsírból, más dolgunk nincs is, mint egy serpenyőben jól megpirítani.

A magozott meggyet kevés vízzel felforraljuk. 1 dl vízzel fűszerkivonatot készítünk a fahéjjal és a szegfűszeggel, amit rászűrünk a meggyes öntetünkhöz. Tejfölös habarással besűrítjük, cukorral ízesítjük.

A burgonyát héjában megfőzzük, hámozzuk, félbevágjuk. A vajban és a köménymagban jól megpirítjuk.

Tálaláskor a comb mellé tesszük a köményes pirított burgonyát, és mellé kanalazzuk a meggyes mártást. Petrezselyemmel vagy kaporral díszíthetjük.

Fordított meggyes pite

Hozzávalók egy tepsihez (10 adag)ej

20 dkg cukor
5 dkg vaj
80 dkg meggy
3 tojás
18 dkg cukor
1,5 dl olaj
17,5 dkg liszt
Egy csomag sütőpor
2 evőkanál vaníliapuding
Egy evőkanál keményítő

A 10 deka cukorral és az 5 dkg vajjal karamellt készítünk. A sütőforma alját ezzel öntjük ki. A magozott meggyet erre öntjük rá. A lisztet, a tojást, a vaníliapudingot, a sütőport és a 10 dkg cukrot összekeverjük, majd a végén hozzáöntjük az olajat is. Ezt a tésztakeveréket öntjük rá a karamellre és a meggyre. Sütőben 175 Celsius-fokon 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, csak utána borítsuk ki a formából. A meggyet forraljuk fel vízben, a keményítőt oldjuk fel ebben, ízesítsük cukorral.

Tálaláskor vágjunk egy szeletet a pitéből, mellé pedig merjünk a finom, savanykás meggyszószból. Jó étvágyat hozzá.

Mit főzzek a hétvégére – Kakascomb és meggyes pite 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik