Élet-Stílus

Többe kerül a Margit híd felújítása

A két ajánlat közül az olcsóbb, az áfa nélkül több mint 20 milliárd forintos ajánlat nyerte a Margit híd rekonstrukciójának tenderét. A főváros 13 milliárd forinttal számolt, ebből 6 milliárdot az Európai Unió (EU) finanszírozna.

A nyertes ajánlat sem tartalmazza a beruházásoknál szükséges tízszázalékos tartalékot, és nincs benne a szobrok 650 millió forintra becsült felújítási költsége, az ideiglenes villamosvágány-építés 675 millió forintja és a díszkivilágítás 150 millió forintja sem.

Ilyen állapotban van most a híd (fotó: Darksoder/FN Tudósító)

Ilyen állapotban van most a híd (fotó: Darksoder/FN Tudósító)

A fővárosi önkormányzat korábban 13 milliárd forintot tervezett a felújításra, és ehhez kérte az EU-támogatást. Hagyó Miklós szerint egyebek közt azért drágulhat 30-50 százalékkal a felújítás, mert a gazdasági válság miatt ugrásszerűen nőttek a banki finanszírozási költségek, emelkedik az áfa, az acél világpiaci ára és az infláció is. Többletköltséget eredményezhet az is, hogy a tervezettnél később kezdődik a rekonstrukció, és így csökken a kivitelezésre fordítható idő. Pluszköltséget igényel például az is, ha hétvégenként és éjszakánként is dolgoznak majd.

A villamosvágány-építési költség egyébként azért kerül 675 millió forintba, mert a végleges vágányok építése előtt kétszer is szükség lesz ideiglenes vágányokra. A felújítás első ütemében a híd északi felén, majd a déli oldalán is ideiglenes vágány épül, hogy a villamosok mindvégig közlekedhessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik