Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika

A hétvégén számháborúzhatunk a Kossuth téren, evezhetünk a Margitsziget körül, borozhatunk Etyeken, és a barbár Corvus Corax brutális koncertjére is elmehetünk. Otthon pedig akad egy-két nézhető film is.

Hétvégén olyan többnapos rendezvények várnak minket, mint az Etyeki Pincefesztivál, az Urbitális Majális, a Terézvárosi Majális, a Gyerekszem Filmfesztivál vagy a kaposvári hangulatfesztivál. Ezek közül biztosan találunk magunknak megfelelő programokat, de amerikai bluesgitáros, germán reneszánsz metálos barbárcsapat és portugál fadoénekesnő is fellép. Ennek fényében biztosan nem kellene tévénézésre pazarolnunk az időnket, de ha mégis a képláda elé vágyunk, akkor találtunk pár egész jó filmet.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, május 22.

A pénteki nap klasszikus értelemben vett kulturális programja Joe Bonamassa koncertje a Millenárison. A zenész az első gitárt négyévesen akasztotta a nyakába, hatévesen pedig hangról hangra megtanulta Jimi Hendrix Voodoo Child című számát (nem olyan régen Győrben a Mediawave-en Jimitől a Hey Joe-t játszotta egy hatéves kisrác, de biztosan nem hangról hangra). Bonamassa alig 12 évesen már B.B. King előtt léphetett fel, vele később többször is turnézott együtt. Legutóbbi albuma, a Sloe Gin 38 hétig szerepelt a Billboard blues slágerlistájának Top 10-ében. Idén – csakúgy, mint az elmúlt évben – a Guitar Player Magazine olvasói az év bluesgitárosának választották. Most pedig megnézhetjük az élő legendát.

Bár ekkor indul a Gyermekszem Filmfesztivál is a Merlinben (bővebben a gyermekprogramoknál), a péntek továbbiakban már inkább a szabadtéri városi programokról szól inkább. A május elsején indult Urbitális Majális keretében ismét birtokba lehet venni Budapestet. Ezúttal a politikai indulatoktól foglalhatjuk vissza a szimbolikus jelentőségű Kossuth teret egy számháború keretében. A „takarodj”, a „vesszen” és egyéb hasonló kezdetű óhajtó, valamint felszólító jellegű mondatok helyett itt várhatóan csak számokat fognak kiabálni a részt vevő fiatalok. Vélhetően tömegoszlató rendőrökre sem lesz szükség. Itt egyébként sem válna be a sünalakzat, mert így az alakzatban részt vevőknek pont kifelé van a száma, és könnyen le lehet olvasni.

Forrás: Vujicsics.hu

Forrás: Vujicsics.hu

Pénteken ugyancsak Budapest, közelebbről a Terézváros várja a kikapcsolódni vágyókat. Egészen vasárnapig a Terézvárosi Majális című rendezvénnyel a Templom téren, amely a Király utca és a Nagymező utca sarkán található. Az ingyenes rendezvényen nemzetiségek, iskolák-óvodák, sportegyesületek és neves előadók, zenekarok szórakoztatják a közönséget. Pénteken a mesejátékok, táncok mellett Shaolin-kungfu- és vívóbemutatót is nézhetünk, de a fénypont a Vujicsics együttes lesz.

Szombat, május 23.

Szombaton érdemes lehet ellátogatni az Etyeki Pincefesztiválra, ahol idén a tokaji furmint kerül a célkeresztbe, de ígérik, hogy Tokajon kívül a többi borvidékünk legjobb borászaival koccinthatunk. Emellett vendégül látnak két pincészetet Provance-ból is. Az autós forgalmat idén is elterelik Etyek területéről. A fesztiválra érkezők kisbuszokon utazhatnak a környék parkolóiból és a buszmegállókból a faluba.

Ha mégis Budapesten kívánjuk eltölteni a napot, akkor csatlakozzunk rá a Urbitális Majális szombati programjára, és irány a Duna. A Critical Mass evezős változatával arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a folyó mentén a városban védőfalak épültek, majd a gépkocsik lassan kiszorították a sétálókat a rakpartokról. A gyülekező 13:30-kor lesz az Újpesti-öböl bejáratánál, ahol a résztvevők vízre tehetik csónakjaikat. A menet egy órával később indul, és a pesti oldal felől megkerüli a Margitszigetet.

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika 2

Ha Etyekről vagy a dunai kalandokról épségben és használható állapotban sikerült kievickélni, akkor ismét a Dunát ajánljuk, itt pedig az A38 Hajót, ahol az egyik bizarr és brutális erejű Corvus Coraxot nézhetjük/hallgathatjuk meg. A félmeztelen, tetovált testű bőrvértekbe bújt germán barbárok elemi erővel szólaltatják meg a metálzúzást középkori hangszereken. Csak bírja szusszal a közönség.

Kevésbé barbár, de ugyancsak ősi dallamokat hallhatunk a Duna átellenes oldalán a Művészetek Palotájában, ahol is világhírű cimbalomművészünk, Balogh Kálmán 50. születésnapját ünnepelhetjük meg. Műsora első részében az ünnepelt magyar népzenét ad elő, annak számos kiválóságával együtt, a második részben pedig cimbalomzenekara és nemzetközi sztárvendégei társaságában görög, bolgár, román és zsidó népzenei egyveleget hallhatunk tőle.

Vasárnap, május 24.

A korábban beharangozott Etyeki Pincefesztivál mellett ugyancsak ezen a hétvégén kínál extraprogramokat Kaposvár is, ahol arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy Kaposvár a Festők Városa. A hangulatfesztiválként hirdetett rendezvény keretében látható a FényHangÁr fényfestészet elnevezésű látványshow, amely a helyi Kossuth tér épületein jeleníti meg a város képzőművészeti múltját, jelenét és jövőjét, de lesznek egyéb képzőművészeti programok, mint utcatárlat, óriástábla-festés, tűz(oltó)grafiti, utcai rajzolás és Plein-air festészet. Vasárnap fellép a Magyar Szabvány Zenekar, a Szakcsi Quartet és a Nuestro Aire Társulat is flamencozenével és tánccal.

Fotó: festokvarosa.hu

Fotó: festokvarosa.hu

Vasárnap a továbbiakban ugyancsak a már elkezdődött fesztiválokra lehet visszamenni, vagy akár erre a napra időzíteni a kilátogatást. Így a Terézvárosi Majálison még mindig ingyen megnézhetjük a Producers show-t többek közt Zalatnay Saroltával és Rácz Katival, meghallgathatjuk, hogy vajon viccesek-e már Bach Szilvia és Éles István paródiái, de biztosan felpezsdít majd mindenkit a Budapest Ragtime Band.

Az Urbitális Majális gyűjtőfesztivál keretében tartják a Bringázz a munkába! című program záróbuliját is a Margitszigeten, a Bringó vár előtti területen. Itt piknik, közös bicajozás, bringózás, vetélkedők, és egyéb heje és huja várható. A „Bringázz a Munkába!” kampány célja, hogy megtapasztalhassuk, hogy mennyire egyszerű és természetes kerékpárral érkezni a munkába.

Hogy a hétvége keretes története meglegyen, ugyancsak egy szigorúan vett kulturális programmal zárhatunk, és ugyancsak a Millenárisban. A portugál Joana Amendoeira a fiatal fadoénekes-generáció egyik legnagyobb és legelismertebb személyisége. A fado pedig a portugálok jellegzetes népi éneke, amely az elvágyódásról, a szenvedélyről s az életet széppé tevő fájdalmakról és szépségekről szól. Amendoeira sikerének titka talán abban rejlik, hogy énekstílusa alapvetően a klasszikus zenéhez teszi őt közelivé, miközben kivételes szépségű hangja által a fado sajátos ragyogással cseng. Fellépett Európa legjelentősebb előadótermeiben – Hollandiától Olaszországon át Németországig –, továbbá a világ legjelentősebb fesztiváljain – Dél-Amerikától az Amerikai Egyesült Államokig. Nálunk sem először arat sikert, és remélhetőleg nem is utoljára.

Gyermekprogramra a Merlinbe

A Gyerekszem Filmfesztivál ötlete 2007-ben egy, a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban évek óta működő, a gyerekeket a filmes gondolkodásra, a képi kifejezésmódra oktató filmkészítő szakkörből indult. Azóta már nemcsak a hűvösvölgyi, de a Szilágyi Erzsébet Gyermekotthonban is megalakult a filmkészítő szakkör. A Merlinben pénteken induló II. Gyerekszem Filmfesztiválra – akárcsak az elsőre – szintén 6–19 év közötti gyerekek jelentkezhettek két, illetve három kategóriában, és idén már külföldi gyerekek is indulhattak a pályázaton. A „Kicsi a bors, de erős” kategóriába a 6–12 évesek, az „Ifjú titánok” kategóriába a 13–19 évesek, és a harmadik, a „Gyerekszem–öregszem” kategóriába pedig azok az alkotók nevezhettek, akik elmúltak már 19 évesek, de a fesztiválra beküldött filmjüket 19 éves koruk előtt készítették. Pályázni maximum tizenöt perc hosszúságú, tetszőleges témaválasztású vagy egy meghatározott kérdéssel foglalkozó filmmel lehetett. A meghatározott, de teljes mértékben szabadon értelmezhető téma címe: „Mi zavar engem?” volt, melyben a szervezők az „Engem az zavar, hogy…” kezdetű mondat filmes befejezését várták. A pályázatra kis híján 160 film érkezett, amelyből az előzsűri 108-at választott ki.

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika 2

A fesztivál három napja során az információs vetítéseken valamennyi beküldött film látható lesz, a különböző társfesztiválok programjából is láthatnak nyertes filmeket az érdeklődők és néhány klasszikus magyar gyerekfilmet is levetítenek, de lesz kaszkadőrbemutató és jelmezpróba is.

Moziba

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika 2

A héten mozikba került a mára „szörnnyé” torzult hajdani filmes szépfiú díjbirkózós drámája (A pankrátor), a palesztin-zsidó konfliktust megelevenítő mozi (Citromfa), és újra a kiállítási tárgyak között kalandozik és bolondozik Ben Stiller (Éjszaka a múzeumban 2.).

Bővebben >>

… kiállításra

Az impresszionizmus sodrában

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika 2

A Kogart ötéves működése során kiváltotta a képzőművészszakma fanyalgását: egyrészt amiatt, mert egy befektetési bankár a tulajdonosa, másrészt mert kormányzati pénz is itt összpontosult. A kiállítóhely azonban fontos helyszínné vált, most például „Az impresszionizmus sodrában” címet viselő tárlat miatt.

Bővebben >>

Maradjak… …olvasni, tévézni

… olvasni

Péntek, május 22.
21:00
Duna Televízió

Nagyratörők

A francia vígjátékban Julien, a fiatal vidéki író egyetlen vágya az, hogy írásait nyomtatásban lássa. Sikerül egy találkozót kieszközölnie a félelmetes hírű könyvszerkesztőtől, Judith Zahntól. A nő semmi tehetséget nem fedez fel benne, de mint férfi azonnal megtetszik neki, és a szeretője lesz. Julien a nő holmijai között véletlenül rábukkan írásokra, amelyekből Judith apjának története bontakozik ki. Az apa a hetvenes években forradalmár volt, és Dél-Amerikában, harc közben halt meg. Julient izgatja a férfi sorsa, és Judith tudta nélkül megírja…

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika 2

Szombat, május 23.
16:25
TV2

Rocksuli

Jack Black elviszi a hátán ezt a délutáni matinéfilmet, amely így igazi szórakozást jelenthet az ebéd utáni szunya után. Dewey Finn rockistenként definiálja magát. Ám úgy tűnik, bealkonyult neki, mert a gitárhőst senki sem kapja el, amikor önfeledten a nézők közé veti magát a koncerten. A bandája ki is rúgja a csapatból. Mintha ez nem lenne elég, a kérójából is ki akarják penderíteni, többhavi bérrel lóg Ned nevű haverjának, akit a csaja is állandóan zrikál Dewey miatt. Így történik, hogy Dewey helyettesítő tanári állást vállal Ned helyett az iskolában. Mielőtt szétunná az agyát, rájön, hogy a srácokkal mást is lehet csinálni, mint napot lopni.

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika 2


Vasárnap, május 24.
0:40
TV2

Dühöngő bika

Martin Scorsese filmjéért érdemes fennmaradni hajnalig. Csak hétfőn reggel lesz egy kicsit strapás a hét kezdete. Persze Scorsese mellett Robert De Niróért is érdemes virrasztani, aki az alakításáért bezsebelt egy Oscar-díjat. Nem mintha ez bármit is jelentene. Az 1980-ban, fekete-fehérben forgatott életrajzi alkotás főhőse Jake La Motta, aki 1948-ban lett középsúlyú ökölvívó világbajnok, és 1951-ig sikerült megőriznie rangját. Az olasz-amerikai vagány a ringben hamar megtanulta a kegyetlen játékszabályokat, s irgalmat nem ismerően brutális harcmodorával vívta ki a Dühöngő bika nevet. Amikor a kezdeti nagy sikereket vereségek követték, inni kezdett, családja szétesett, végül börtönbe került. Kiszabadulását követően egy mulatóba állt be dolgozni.

Menjek vagy maradjak: Evezős Critical Mass vagy Dühöngő bika 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik